Vendes “correctes” i molt repartides per Nadal

Els comerciants de l’eix central es mostren satisfets amb els resultats de les últimes setmanes que, tot i no ser dolents, no arriben a les xifres prepandèmiques

Persones mirant els aparadors a l'avinguda Meritxell.
Persones mirant els aparadors a l'avinguda Meritxell. Pilar Candel

Les expectatives per a la campanya de Nadal eren bones, i sembla que així ha acabat sent. El nombre de turistes que ha acudit al país s’ha deixat notar a l’eix central, on es concentra gran part dels comerços a la capital i a Escaldes-Engordany. La majoria d’ells asseguren que el balanç que en fan és “correcte”, sense resultats sorprenents, però satisfactoris. Sempre amb petites variacions segons el sector, és clar, però tots ells sense arribar a xifres prepandèmiques.

La Covid-19 ha estat difícil de superar, i s’ha unit amb la pèrdua de poder adquisitiu. Això s’ha deixat notar als comerços, que han tingut unes bones vendes per Nadal, però molt més repartides. Des del dia 22 de desembre fins al 4 de gener ha estat el gruix d’activitat per a gran part de les botigues, coincidint amb abans del dia 25, quan arriba el Pare Noel, i abans de Reis, que és quan es fan les principals compres. Les expectatives que es tenien eren bones, però s’han quedat amb això, senzillament bones.

El 2021, han assenyalat diversos comerciants, va ser molt positiu. S’augurava una bona recuperació de la pandèmia i la gent tenia ganes de comprar. Sobretot el turista de proximitat, espanyol i francès, que acudeix al país per fer turisme de tota mena, també de botigues. I aprofiten per endur-se, principalment, electrònica, alcohol i tabac. Aquests són els sectors que han sortit més beneficiats. Però no als números de l’any passat, i tampoc del 2019.

“No ens podem queixar” ha estat la consigna més repetida. Tots retrocedeixen dos anys i recorden quan no va haver-hi res, i es conformen amb el fet que les vendes hagin anat senzillament bé. El que també estan d’acord és que en cap moment han tingut pics ni ha despuntat cap dia, el degoteig ha estat constant. Sense parar, això sí, però sense grans aglomeracions. “S’ha deixat notar la baixada del poder adquisitiu, mires al carrer i veus molta gent, però no la quantitat de bosses que es veien abans”, indiquen des de l’estanc 1000 pipes.

Ells han tingut unes bones vendes, el tabac a Andorra sempre és un bon reclam. Han mantingut el turista francès, “perquè tenen més poder adquisitiu i perquè la diferència de preu amb el seu país és superior”. Però assenyalen que s’han quedat enrere respecte al 2021, “va ser una campanya molt bona”. Al Home Gallery, botiga d’electrònica, tampoc no han acabat de fer del tot el punt, tot i que estan satisfets. Indiquen que, des de l’esclat de la pandèmia, els ha mancat molt de producte, principalment d’Apple, “i això és el que més es ven”. Per tant, és molt complicat que es puguin assolir xifres del 2019 quan falta un dels atractius claus. Així mateix, les botigues de roba, les petites, també els ha costat arrancar. Tenen un perfil de client molt específic i la competència de les grans cadenes és brutal. Per tant, en general hi ha una satisfacció, però moderada.

Comentaris (1)

Trending