Govern admet “dificultats” perquè treballadors en ERTO puguin cobrar la part pública del salari

El col·lapse que pateix el departament de Treball fa que les empreses es trobin amb moltes complicacions per dur a terme les declaracions de cotitzacions, especialment aquelles que van aixecar les suspensions i ara les han tornat a activar

Una imatge de l'edifici administratiu de Prat de la Creu.
Una imatge de l'edifici administratiu de Prat de la Creu. Toni Solanelles

El Govern admet que hi ha “lleugeres” dificultats que fa que molts treballadors en ERTO no hagin cobrat a data d’avui encara la part pública del seu salari d’octubre. El col·lapse que pateix el departament de Treball fa que hi hagi un grup d’empreses que es trobin amb moltes dificultats per poder realitzar les declaracions de cotitzacions i això comporta, automàticament, que a dia 9 del mes hi hagi nombrosos treballadors que es troben amb el contracte suspès -totalment o parcialment- que no han pogut percebre la part del salari que via CASS l’assumeix l’Estat.

El ministre de Finances i portaveu governamental, Èric Jover, ha explicat gairebé fil per randa allò avançat per l’Altaveu a partir de fonts vinculades a gestories i responsables de recursos humans d’algunes companyies com empleats que es troben en la situació. Més enllà de reconèixer els problemes que està tenint l’administració, però, també ha atribuït una part de la qüestió a “petits errors” comesos per les empreses, sobretot aquelles que van desactivar suspensions de contracte i ara les han tornat a activar.

I és que arran de les restriccions en els països veïns, a partir de l’octubre i el novembre moltes empreses van tornar a activar ERTOS, fos per la vessant de la suspensió contractual, fos per la reducció de la jornada laboral. Les modificacions burocràtiques han comportat un repunt molt important de la feina del departament de Treball. Segons les fonts consultades, tothom és conscient que els canvis introduïts suposa feina alhora d’actualitzades les dades, però això no pot anar en detriment, com està anant, del fet que els treballadors no acabin rebent el salari.

La majoria d’empreses, que no vol dir totes, perquè hi ha el cas d’aquelles que tenen deutes amb la CASS, per posar un exemple, que no poden optar a segons quins mecanismes de tècnica legal laboral, han complert amb els pagaments de la seva part dins la data que esqueia. En canvi, però, i producte d’aquest retard en l’actualització de dades, hi ha moltes dificultats en certs casos per poder fer les declaracions de cotització i això comporta l’alentiment de l’abonament de la prestació, que és la meitat d’allò que ha de percebre el treballador, “amb conseqüències terribles pels empleats, les seves famílies i les relacions empresa/treballador”.

Comentaris (13)

Trending