El teixit empresarial reclama treball conjunt per incrementar la producció elèctrica al país

CEA i EFA accepten amb resignació un increment de tarifes que entenen necessari per salvaguardar FEDA, però consideren que cal donar un impuls als projectes per generar energia pròpia

Gerard Cadena.
Gerard Cadena.

El teixit empresarial accepta amb resignació la nova ‘tarifada’ anunciada per Govern en els preus de l’electricitat. No agrada, ja que suposa una nova càrrega en una situació econòmica ja complicada per la inflació, però s’entén que cal protegir FEDA. Ara bé, també demanen que, de cara al futur, cal treballar conjuntament entre el sector públic i el privat per incrementar la capacitat de generació d’energia al país i reduir la dependència de l’exterior de cara a noves crisis.

Des de la Confederació Empresarial (CEA), el seu president, Gerard Cadena, ha admès que l’anunci fet pel Govern “no ens sorprèn veient el que passa a tota Europa”. Per tant, era una situació “no desitjada però sí esperada” i que “sabíem que, tard o d’hora, arribaria”. Avisa, però, que farà mal en segons quins casos. Cal recordar que l’increment fixat és d’un 17% de mitjana per als clients professionals.

“Ho afrontarem amb dificultat i afecta segons cada sector. No és el mateix un despatx d’advocats que un restaurant amb cambres frigorífiques”, ha especificat Cadena que, però, també apunta que “entenem que no es pot posar en complicacions a FEDA”. Per això, el que es reclama des de la CEA és, també, “mirar de cara al futur”.

La ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó, i el cap de Govern, Xavier Espot, durant l'anunci.

Relacionat

La nova ‘tarifada’ puja la llum un 8% a les llars i un 17% a les empreses

I és que, a curt termini, ja se sap que l’efecte hi és, tot i que “menor que a països veïns”. La clau, apunta el dirigent de la patronal, és preparar-se a mitjà i llarg termini. “Hem d’estar preparats perquè no hi torni a haver problemes d’aquest tipus”, ha demanat. I això passa per “treballar de forma conjunta entre sector públic i privat” per aconseguir que l’actual percentatge de producció d’energia al país -un 20%- s’incrementi fins a un 40%. Això suposaria “tenir la tranquil·litat de no ser tan dependents de l’exterior; sigui amb parcs eòlics, amb fotovoltaica, amb autoconsum, això representaria una millora i sobirania energètica que ara mateix no tenim”.

Sobre les mesures d’estalvi, Cadena ha indicat que “estem encara treballant”. Es vol que “totes les empreses les puguin anar seguint per incrementar nous increments”. I, sobretot, “que totes anem conjuntament. Fins i tot si no t’afecta tant, hem de ser solidaris”.

A Red Eléctrica no li ha fet cap gràcia la tebiesa andorrana.

Relacionat

Espanya ensenya les urpes i ‘exigeix’ a Andorra posar fre al consum energètic desbocat

Per la seva banda, el president de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), Daniel Armengol, ha admès que la puja de la factura elèctrica “segurament és necessària” i ha advocat perquè el Principat, més encara si en un temps ha de “batallar” perquè no hi hagi talls de llum, que espera que no arribin, es comporti amb modèstia i cautela. Armengol ha deixat clar, però, que l’organització empresarial no ha analitzat les mesures a fons. L’EFA, que considera “relativament bona la gestió de FEDA”, creu que s’ha deixat l’oportunitat d’una cooperació público-privada que hauria permès disposar de més equipaments de producció pròpia d’energia i ha demanat que es rebaixi el nivell monopolístic de l’operadora pública per tal que el privat pugui participar en alguns nivells de la producció d’electricitat.

Altres integrants de la junta directiva de l’EFA com Manel Cerqueda i Daniel Aristot s’han referit a l’encariment de la llum, i malgrat que l’increment “no sembla forasenyat” i, segons Cerqueda, “conceptualment podem estar d’acord amb què es protegeixi el ciutadà de peu” i l’augment sigui inferior per a les llars que per a les empreses, també es considera que per la naturalesa de teixit empresarial que hi ha al país probablement l’increment no hauria de ser tan elevat perquè no es tracta d’indústria “transformadora”. Aristot, de la seva banda, ha assegurat que la immensa majoria d’empreses del país ja han previst diversos escenaris que contemplen un increment de la factura elèctrica i “en certa manera i entre cometes estem preparats; no serem els únics a Europa sense que hi hagi increment del cost de l’energia. En aquest sentit, per tant, estem tranquils”.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending