Taxistes i companyies de bus avisen que si el carburant segueix pujant necessitaran ajudes

Recorden que el combustible suposa un percentatge elevat de les seves despeses d’explotació i entenen que caldria un suport temporal des de Govern, mentre que els transportistes de mercaderies avisen que els tocarà incrementar tarifes

El sector del taxi és un dels que ha expressat preocupació pels nous preus.
El sector del taxi és un dels que ha expressat preocupació pels nous preus.

Els preus dels carburants estan desfermats. L’esclat de la guerra a Ucraïna ha disparat el cost i, per ara, no sembla que hi hagi aturador. Si per als conductors particulars ja és un problema veure com omplir el dipòsit és ara molt més car que fa tot just un parell de dies, per als sectors econòmics en els quals la benzina o el gasoli és essencial, es converteix en un malson. I ja avisen que si la situació no es redreça, necessitaran ajudes o, en el cas dels transportistes de mercaderies, apujar el preu que cobren pel servei.

Simplement per posar un exemple contrastat per Altaveu. A una cadena de benzineres del país, el gasoli costava dilluns 1,39 per litre. Aquest dimecres, ja està a 1,49. Per tant, deu cèntims més car en només dos dies. Aquesta és la realitat que han de suportar les empreses per a les quals el carburant és essencial. Com ara, els taxistes.

“Ens està fent molt de mal”, afirma el president de l’associació que aplega bona part del sector, Marcio Pereira. Recorda que “obligatòriament hem de recarregar i ha pujat moltíssim”. La situació ha fet que de res hagi servit l’increment de tarifes aprovat ara fa unes setmanes pel Govern. “S’ho ha menjat tot”, apunta, tot recordant que “ja llavors estava per sota de la inflació”.

Preus dels carburants un dia de març a una benzinera del país.

Relacionat

El sector dels carburants no ha aplicat encara tota la pujada de costos des de l’inici de la guerra

En el cas dels taxistes, el carburant, sigui gasoli o benzina, suposa una part importantíssima de les despeses que té fer funcionar el vehicle: entre el 60 i el 70%, explica Pereira. Per tant, l’impacte de l’actual situació ha estat demolidor. “Alguna demanda hem de fer a Govern. Necessitem alguna exempció o ajuda, sigui directa o indirecta, ni que sigui de forma temporal”, assegura.

La preocupació també hi és entre els transportistes de mercaderies. I és que la compra de benzina o gasoli suposa per a aquestes empreses el 50% del total de les despeses. “De moment, aguantem i esperem que acabi baixant”, apunta el seu president, Juli Pérez. De fet, adverteix que, si la situació s’allarga en el temps, “haurem d’incrementar les tarifes que apliquem als nostres clients”. I això, avisa, acabarà provocant “un encariment de tot”. En el seu cas, per ara, no es plantegen demanar mesures a l’executiu.

Un altre sector tocat és el de transports de viatgers. “Ens perjudica; és evident. Pugen les despeses i no hi ha compensació amb més ingressos”, comenta el gerent de la Coopalsa, Gabriel Dalleres, que recorda que això se suma a la situació provocada per l’entrada en vigor ara fa uns mesos dels nous abonaments i de la taxa verda. “En el nostre cas, el carburant suposa aproximadament un 15% dels costos”, indica.

A més, deixa clar que “no podem emmagatzemar carburant; els dipòsits s’omplen cada dia i es paga el preu que toca llavors”. Per tant, en aquest cas, d’un dia a l’altra pot sortir perfectament uns quants cèntims per litre més car, malgrat que “sempre intentem negociar i el millor preu”. Sobre possibles mesures pal·liatives, recorda que “canviar normes és difícil”. Així doncs, entén que seria “millor una ajuda puntual mentre duri la situació”, tot recordant que “ja tenim una bonificació per als vehicles menys contaminants”.

Comentaris (7)

Trending