El sector dels carburants no ha aplicat encara tota la pujada de costos des de l’inici de la guerra

L’Associació d’Importadors (Assidca) explica que als mercats internacionals el gasoli s’ha encarit fins a 30 cèntims i la benzina, 15; i en canvi a Andorra ha pujat 10 i 7 respectivament

Preus dels carburants un dia de març a una benzinera del país.
Preus dels carburants un dia de març a una benzinera del país.

L’esclat de la guerra a Ucraïna ha tingut una primera conseqüència per a les butxaques dels andorrans (i de fet per als habitants de tots els països europeus): els preus dels carburants s’han disparat. La pujada des de la invasió ha estat molt forta, trencant tots els rècords de tarifes. I la situació encara anirà a més. Primer, perquè, per ara, el conflicte continua. Segon, perquè des del sector s’avisa que no s’ha repercutit tot l’increment de cost al consumidor, però difícilment es podrà evitar fer-ho.

Així ho ha explicat a Altaveu el vicepresident de l’Associació d’Importadors de Carburants (Assica). De fet, remarca que el combustible que està patint especialment aquests dies és el gasoli -cal no oblidar, clau a Andorra ja no només per a la locomoció sinó també per a la calefacció de molts habitatges-. “El cost ha pujat 30 cèntims a nivell internacional fins al diumenge”, apunta. I, en canvi, assegura que, de moment, “hem repercutit 10”.

A Andorra faltaria per aplicar uns 20 cèntims en el gasoli i uns 9 a la benzina i les empreses distribuïdores apunten que no tenen més remei que acabar fent-ho tret d’un canvi radical en la situació

Situació similar es viu amb la benzina, malgrat que, de moment, la pujada de costos és menor: uns 16 cèntims per litre. D’aquests, des del sector s’assegura que tot just se n’han repercutit set. “A Espanya i a França ho han pujat més que nosaltres”, assegura Visent.

Per tant, ara per ara, i a l’espera d’un mercat internacional que canvia (i no cap a baix precisament) cada jornada que s’allarga la guerra, a Andorra faltaria per aplicar uns 20 cèntims en el gasoli i uns 9 a la benzina. I les empreses distribuïdores manifesten que no tenen més remei que acabar fent-ho tret d’un canvi radical en la situació. “Tothom té estocs i formes de comprar diferents, però, tard o d’hora, ens tocarà aplicar-lo”, avança Visent, tot remarcant que al sector no li beneficien en res aquestes tarifes tan elevades. Al contrari. “Com més baixes, més ampli és el marge”, afirma.

Res fa pensar, però, que la situació hagi de millorar. El barril de petroli ha fregat aquest dilluns els 140 dòlars. I això agreujat per un canvi euro especialment afeblit davant la divisa nord-americana. Per tant, no només és més car. A més, es paga amb una moneda més devaluada. Mala peça al teler.

Sobre si hi ha mesures que el Govern pugui prendre, l’Assidca admet que el marge és petit. Però, existeix. “Una opció era no aplicar la taxa al carboni”, apunta Visent, tot admetent que, ara, l’impacte de fer marxa enrere seria petit. Per altra banda, remarca que “a Espanya els transportistes ja demanen que l’IVA, del 21% es redueixi temporalment”. A Andorra, tampoc seria una gran solució. L’IGI sí que suposa un percentatge sobre el preu que paga el consumidor, un 4,5%. En canvi, els impostos especials és el mateix nombre de cèntims per litre, valgui 1 o 1,5 euros.

Comentaris (16)

Trending