Sols quatre de cada deu persones que van patir canvis a la feina pel confinament s’han ‘normalitzat’

Qui més qui menys continua en ERTO, treballa menys hores o ha canviat de lloc de treball durant l’epicentre de la pandèmia

Operaris del sector de la construcció.
Operaris del sector de la construcció. Toni Solanelles

Només quatre de cada deu persones que durant el confinament va experimentar canvis en la seva situació laboral ha retornat a la normalitat en les mateixes condicions que tenia just abans de l’esclat de la crisi sanitària. El confinament va alterar la situació laboral de sis de cada deu ciutadans, segons que ho indica l’Observatori del Centre de Recerca Sociològica (CRES).

La major part dels enquestats treballaven al sector privat, els seguien jubilats, treballadors per compte propi i funcionaris. Entre els primers, el sector d’activitat estava força ben repartit entre el món del comerç, l’hoteleria i la restauració, la construcció i els serveis, essencialment entroncats amb la immobiliària. L’enquesta la van respondre prop de quatre-centes persones.

Dels consultats assalariats, sis de cada deu van patir alteracions a la feina durant l’epicentre de la pandèmia. Els principals canvis van ser que se’ls suspengués el contracte de treball de forma temporal o que passessin a fer teletreball. També és significatiu el fet de passar a treballar menys hores i, per tant, veure la jornada laboral reduïda o quedar-se sense feina, que va succeir a una de cada deu persones que va veure com la feina li canviava per l’impacte de la crisi sanitària.

Una vegada passada l’etapa central de la pandèmia, el 12% dels enquestats continua en ERTO. Hi ha un 8% que treballa menys del que ho feia i un altre 8% que es manté en teletreball. Un 9% treballa en una feina diferent de la que tenia quan va esclatar la pandèmia. Un 39,7% ha tornat a la feina amb les mateixes condicions que ostentava abans del confinament.

Comentaris (1)

Trending