Sense ERTOs a partir del 30 de juny però sí “mesures d’acompanyament” pel teixit econòmic i social

Jover deixa clar que les empreses ja no podran demanar ni suspensions de contracte ni reduccions de jornada pels seus treballadors el juliol, però apunta a la continuació d’altres mesures a l’espera de la normalització de l’activitat

Els hotels són un dels sectors que més han recorregut als ERTO.
Els hotels són un dels sectors que més han recorregut als ERTO. G. P.

El Govern té clar que, a partir del 30 de juny, no hi haurà ERTOs. La mesura, ara sí, té data de caducitat. Així ho ha avançat el ministre de Finances, Eric Jover, que ha volgut posar en relleu l’important esforç econòmic realitzat des de l’executiu. Tot i això ha assegurat que es treballa per veure quines “mesures d’acompanyament” es poden mantenir o impulsar a l’espera que la recuperació econòmica sigui una realitat.

Segons ha explicat el portaveu del gabinet, es vol mantenir un dels axiomes que ha guiat les ajudes econòmiques els darrers mesos: donar suport, sí; però també vigilant que es fa una “gestió acurada” d’uns “recursos públics que no són infinits”. Un exemple d’aquest marc d’actuació és la decisió de reduir l’ajut al lloguer que es dona a bars i cafeteries. Del 75% baixa al 50%, ja que, com s’ha apuntat des de l’executiu, “l’activitat és ara molt més oberta i l’ajuda no és ja tan necessària”.

L’ajuda al lloguer per a bars i cafeteries es redueix del 75 al 50%, ja que es considera que els establiments han recuperat un important grau d’activitat

Preguntat ja directament sobre la mesura principal de suport a les empreses, Jover ha avançat que no es tornarà a prorrogar. A partir del 30 de juny, les empreses ja no podran tenir treballadors ni en suspensió de contracte ni amb jornada reduïda. Els ERTO, ha deixat clar, s’acabaran. El ministre de Finances ha volgut recordar que “han suposat un esforç major per a les arques de l’Estat, prop de 50 milions d’euros”.

Per tant, “més enllà del 30 de juny, no es podran aplicar”. Ara bé, ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat als sectors empresarials. “Els ministres estem detallant quins elements d’acompanyament es poden mantenir més enllà, sabent que la recuperació no arribarà d’un dia per l’altre”. Així, ha explicat que “treballarem activament en quines mesures es poden mantenir en el temps per seguir donant un cop de mà als sectors que ho necessitin i als ciutadans que puguin continuar patint dificultats”. Una de les iniciatives que es mantindrà segur és el programa de crèdits tous.

Al llarg de les pròximes setmanes, ha indicat Jover, s’ha d’acabar de realitzar “aquesta feina tècnica” per veure “quin suport hem de desenvolupar”. Això sí, mantenint una condició indispensable: “un punt d’equilibri entre el suport al teixit econòmic i la gestió eficient dels cabals públics”.

Comentaris (2)

Trending