El sector immobiliari ‘mitjà’ comença a notar un alentiment en les operacions de compra-venda

Més enllà de les promocions d’alt nivell, que va funcionant gràcies a la inversió estrangera, l’encariment dels preus relacionats amb la construcció i l’enduriment de les condicions bancàries està afectant el mercat del totxo

Obra d'una promoció de suposat alt nivell.
Obra d'una promoció de suposat alt nivell. Toni Solanelles

La falta de producte, agreujat per l’encariment de les matèries primeres en general i en particular en el sector de la construcció, i l’enduriment de les condicions en base a les quals els bancs atorguen -o no- els crèdits hipotecaris estan començant a notar-se en el sector immobiliari que es podria qualificar de ‘mitjà. Mentre les promocions d’alt nivell -més enllà d’algunes dificultats puntuals- continuen funcionant d’allò més, la resta del sector comença a patir ja un cert alentiment.

Les fonts consultades asseguren que es nota molt contrast entre el mercat que va destinat a la inversió estrangera, per dir-ho d’alguna manera, respecte del que seria un mercat de compra-venda més nacional o una segona residència per a una família mitjana. Les torres i altres productes d’alt standing, salvat algunes excepcions, que hi són, avancen a bon ritme perquè el client està disposat a pagar i perquè hi ha inversors estrangers que fins i tot amb alts nivells d’efectiu busquen l’immoble d’alta qualitat com un valor refugi.

En canvi, hi d’altres promocions, més destinades a un públic mitjà, que estan tenint moltes dificultats per avançar. De fet, hi ha algunes obres que directament s’han aturat buscant un millor moment. Intentant que amaini el temporal de la inflació desmesurada en alguns sectors i es puguin reprendre els treballs. Això fa que producte que hi havia d’haver per a la compra-venda no hi sigui i privi el mercat del dinamisme que havia tingut fins, més o menys, l’esclat de la guerra a Ucraïna, que va ser l’inici de la gran incertesa.

A més, i just per aquesta mateixa crisi, i tot mirant de posar tallafocs, els bancs, també al Principat encara que de forma discreta, han començat a endurir les condicions per atorgar crèdits hipotecaris. Més aportacions inicials, interessos més alts… i, per tant, més dificultats per accedir al finançament, ja sigui en el cas d’alguns promotors ja sigui, i especialment també per les dimensions del mercat andorrà, en relació amb l’hipotètic comprador, que veient la situació decideix en molts casos mantenir una posició conservadora i, per tant, alimentar el fre que es comença a notar.

Comentaris (10)

Trending