El sector hoteler demana a Govern que “colli” Catalunya per obrir la porta a l’arribada de turistes

Les dues patronals del sector admeten decepció per la decisió de la Generalitat, ja que els darrers dies havien concebut “esperança” de poder tornar a tenir visitants, malgrat el “recel” pel precedent del desembre

Rètol d'un dels hotels del país.
Rètol d'un dels hotels del país. ARXIU

Decepció. Tristor. Incredulitat... Són moltes les paraules que defineixen, ara mateix, l’estat d’ànim del sector turístic un cop han vist confirmat que, malgrat que Catalunya aixequi el confinament comarcal a partir del dilluns, es continuarà impedint, almenys amb el decret a la mà, que visitants catalans puguin venir a Andorra. Des de les dues patronals hoteleres no s’amaga que la decisió els suposa un cop dur, un altre, en un sector, recorden, ja molt tocat per la pandèmia. I, per això, reclamen a Govern que “colli” la Generalitat per intentar canviar la mesura.

“És una decisió totalment negativa i que va en contra dels nostres interessos”, ha lamentat el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, que deixa clar que “no l’entenem igual que no ho fèiem al desembre”. De fet, justament per aquest precedent, el responsable de l’entitat no amaga que “teníem un cert recel” que, però, s’havia anat superant perquè “se’ns havia transmès que les negociacions anaven bé”. Per això, la decisió ha fet mal, ja que “hi havia esperances” que no han acabat complint-se.

La consellera de Salut catalana, Alba Vergés, durant la compareixença.

Relacionat

Catalunya aixeca el confinament comarcal però, per ara, no permet anar de turisme a Andorra

Des de l’Associació Autèntics Hotels (AHA), la seva directora comercial, Meritxell Cassi admet que, almenys dins l’entitat, no s’havien volgut fer moltes il·lusions veient el precedent de Nadal. “Era una opció que contemplàvem i no hi confiàvem gaire”, ha indicat, tot recordant, a més, el fet que “entre comunitats autònomes tampoc poden tenir mobilitat”. Malgrat que s’esperés, però, el cop no deixa de ser dur.

“Tot està sent molt complicat i el sector està molt tocat”, recorda. Per això, fa una crida perquè el Govern intenti negociar pe canviar la decisió, si no de forma immediata, sí pensant en la darrera gran cita d’una temporada d’hivern desastrosa. “Confio que en un curt termini puguem tenir aquesta mobilitat. Si ens hem de sacrificar aquests catorze dies per veure si no hi ha repunts i després podem treballar per Setmana Santa, ja ho signo”, ha indicat. Seria, ha remarcat, “una mica d’oxigen” que el sector necessita, i molt.

Més pessimista de cara a aquelles dates es mostra Pujol. “Hi confiem un 1%”, afirma. Sobre aquest punt, recorda que “hi ha el pacte a Espanya de no moure’s entre comunitats”. Per tant, “si ara que decideix Catalunya, no es fa, dubto que s’acabi canviant”.

Des de la Unió Hotelera, però, es reclama a Govern que segueixi pressionant per intentar canviar aquesta postura. “Que continuïn collant”, demana, tot posant en relleu que “no és lògic tenir una assimilació amb l’Alt Urgell i, en canvi, no el 100% dels drets”. Pujol també entén que “com a mínim, han de poder exigir que els expliquin quins són els motius de la decisió”.  

Comentaris (12)

Trending