El ‘roaming’ deixa 4,8 milions d’euros menys fins al juny d’un 2020 que pot ‘perdre’ el doble

Andorra Telecom estima que tancarà l’any amb uns beneficis de tot just deu milions d’euros, en comparació als 33 que va assolir el 2019

El nombre de mòbils a Andorra és d'1,32 per persona major de 10 anys
El nombre de mòbils a Andorra és d'1,32 per persona major de 10 anys

La crisi del coronavirus ha impactat directament als resultats econòmics d’Andorra Telecom. La companyia tancarà el 2020 amb beneficis, sí; però amb una xifra molt inferior tant a la prevista com a la del 2019. Un dels capítols d’ingressos més afectat és el de la itinerància. Fins al passat juny, la davallada era de 4,8 milions amb relació a l’any anterior i s’estima que a 31 de desembre podria arribar a ser de 10 amb relació al que s’havia previst.

Així queda de manifest tant en la liquidació de comptes de la companyia a 30 de juny com en el pressupost per al 2021 que s’ha tramès al Consell General per a la seva aprovació. En el primer dels documents, es comprova de forma clara quin va ser l’impacte de la crisi Covid-19 en l’empresa de telecomunicacions, traduïda en un fortíssim descens dels ingressos. Per un costat, hi ha les conseqüències “dels descomptes aplicats als clients nacionals en el segment de la telefonia fixa” per “pal·liar els efectes econòmics i socials” del confinament. Això ha suposat una reducció d’ingressos d’1,4 milions d’euros.

Els mesos de confinament, amb les fronteres tancades i sense turistes, la itinerància gairebé no va generar ingressos a la companyia de telecomunicacions

Ara bé, el cop més dur, per molt que previsible, arriba amb el roaming. Sense turistes pel tancament de fronteres entre març i juny no es va poder cobrar res dels operadors estrangers. Fins al 30 de juny, la reducció en comparació al primer semestre del 2019 havia estat de 4,7 milions. I això tenint en compte que gener i febrer havien estat “significativament millors del previst”.

I la davallada del roaming, però, no es quedarà aquí, almenys segones les previsions apuntades per la companyia en el seu pressupost del 2021. “En aquest concepte excepcional que impacta en la mobilitat de les persones i la indústria turística que tan essencial és per al país, es quantifica entorn de 10 milions d’euros” respecte al que s’havia pressupostat pel 2020.

Per això, la companyia ja té clar que el resultat de l’exercici serà dels pitjors dels darrers anys. Positiu? Sí. Però molt per sota, per exemple, dels 33 milions amb què es va tancar el 2019. Segons s’indica en el pressupost pel 2021, es podria situar entorn de 10 milions d’euros.

Comentaris (1)

Trending