Retard en els treballs d’electricistes i lampistes per les dificultats d’abastiment

Materials que abans es podien tenir en tot just dues setmanes, ara poden arribar a trigar vuit a arribar, fet que provoca un endarreriment dels encàrrecs que tenen les empreses

Un electricista fent tasques de manteniment.
Un electricista fent tasques de manteniment.

Les dificultats d’abastiment de materials i productes també han arribat a Andorra i afecten sectors ben diferents. Un bon exemple és el que viuen els instal·ladors elèctrics, lampistes o de climatització. El temps per trobar els components necessaris per tirar endavant les actuacions demanades pels seus clients s’ha allargat de forma considerable. En molts casos, fins i tot s’ha multiplicat per quatre

Així ho ha reconegut el president de l’Associació d’Empreses d’Electricitat, Lampisteria i Climatització (Adelca), Edgar Francôme. Recorda que es tracta d’un fenomen que arriba a tots els àmbits de l’economia i ells no en són pas una excepció. “Estem afectats igual que tots”, afirma. L’origen? En gran part el fet que “actualment, tota la maquinària que existeix en el món cada cop porta més material i xips que no venen d’Europa”.

Aparador d'una botiga especialitzada en electrodomèstics.

Relacionat

El comerç tem dificultats d’abastiment de cara a la campanya de Nadal

I això, ara, és un problema. Primer, per la davallada de la producció provocada per la crisi del coronavirus. Segon, pel considerable encariment del transport. Conseqüència? Una important dificultat per trobar materials i components. I les instal·lacions de sistemes elèctrics o de climatització també han rebut.

Entre altres coses, admet Francôme, per una forma de fer habitual en el sector al país. “Abans no es feia estoc i es fabricava segons la demanda”, recorda. Per tant, “tot el que ara no arriba, provoca que molts treballs es retardin”. I de forma substancial.

“Abans, en quinze dies, podies tenir tot el material a Andorra. Ara, per exemple, amb una caldera podem trigar quatre o cinc setmanes”, explica. I, segons quin producte, encara més. “Fins i tot vuit, en el cas d’alguns components, en funció d’on hagin de venir”, comenta.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending