El comerç tem dificultats d’abastiment de cara a la campanya de Nadal

La situació, similar a la que es viu als països veïns, afecta molts sectors, des de l’electrònica a la moda passant per les joguines i tot indica que serà complicat poder oferir les darreres novetats

Aparador d'una botiga especialitzada en electrodomèstics.
Aparador d'una botiga especialitzada en electrodomèstics. C.C.

El sector comercial comença a respirar amb relatiu alleugeriment gràcies a la recuperació del turisme i, sobretot, amb la perspectiva d’una pròxima temporada d’hivern, si més no, propera a la normalitat. Ara bé, un núvol fosc plana sobre les botigues del país: la dificultat d’abastir-se de cert tipus de mercaderies. És un problema general també als països de l’entorn i que, ara per ara, inquieta de cara a les campanyes del Black Friday i, sobretot, la de Nadal.

“Hi ha una manca d’abastiment”, admeten fonts dels grans magatzems Pyrenées consultades per Altaveu. I el problema, alerten, és que no sembla pas que s’hagi de resoldre a curt termini. Al contrari, la sensació entre molts botiguers és que anirà per llarg. “Pot durar fins a Setmana Santa o, fins i tot, més”, avisen.

Es tracta, a més, d’un fenomen generalitzat. No afecta només un tipus de mercaderia en concret, com podria ser l’electrònica. Al contrari, les dificultats arriben també a altres sectors, com ara els dels complements o el de la moda. També a un producte clau en la campanya nadalenca com són les joguines. “Hi haurà escassetat i mancança de molts productes, també perfumeria. A tot arreu pot passar”, comenten des del sector.

Dos factors influeixen en una situació que inquieta el sector: per un costat una producció que, en línies generals, encara no ha recuperat els nivells previs a la pandèmia; per un altre, el cost disparat del transport marítim

La situació és el resultat, entre cometes, d’una tempesta perfecta. En primer lloc, cal tenir en compte que la producció de molts materials encara no s’ha recuperat dels efectes que ha tingut la pandèmia. Primer, en molts casos, l’aturada de les fàbriques durant els moments àlgids de la crisi sanitària. I, després, el fet que les mesures per evitar contagi, de retruc, també han provocat un alentiment del treball a les fàbriques.

I això s’hi suma l’encariment del transport marítim. Hi ha, de fet, molta mercaderia atrapada als països d’origen, com ara la Xina o l’Índia. El motiu? El cost d’enviar-la cap a Europa fa que no sigui rendible fer-ho. Fonts consultades del sector expliquen que, quan abans traslladar un contenidor costava entorn els 900 euros, ara pot arribar perfectament als 11.000.

Un exemple clar és l’electrònica. Així, encara dura la llista d’espera que es va generar ara fa gairebé un any amb la sortida de la Play Station 5. I el mateix succeeix per qui vulgui un Iphone del darrer model. Les grans novetats, de fet, difícilment es podran oferir als clients.

Hi ha establiments, com ara Pyrenées, que ja han treballat per aprovisionar-se de mercaderies, com és el cas de les joguines. Per tant, en tindran al llarg de les pròximes setmanes. Ara bé, serà complicat que es puguin tenir els productes més recents de les diferents marques. Les fonts consultades admeten que “veuen amb inquietud la campanya de Reis i Nadal; es preveuen bones vendes però no poder oferir tota la mercaderia que es voldria”.

Un altre exemple de la situació es troba en les botigues especialitzades en bicicleta. Responsables de Jorma, han explicat que hi ha moltes marques, com ara la japonesa Shimano, una de les punteres, que han reduït producció i que, ara, serveixen cada tres mesos, i no pas en un com anteriorment passava. En aquest cas, se suma un altre fenomen: el ‘boom’ de vendes que han afrontat des del desconfinament. Com en altres àmbits, indiquen que “els últims models seran difícils amb certes marques”, tot i que “amb les de més proximitat serà més fàcil”.

Comentaris (5)

Trending