La reactivació econòmica de l’hivern enfila un 30% el consum d’energia

Entre gener i abril s’han gastat al país 76.000 tones equivalents de petroli, en comparació a les 58.000 del 2021 però la dada queda per sota de la del 2019, en part per una millora de l’eficiència

Imatge de la central de FEDA.
Imatge de la central de FEDA. ARXIU

La recuperació de la gairebé normalitat econòmica durant la temporada d’hivern ha tingut també els seus efectes, lògics, en el consum d’energia del primer tram de l’any. Així, entre gener i abril es va consumir un 30% més d’energia que durant el mateix període del 2021, cal recordar, marcat per unes importants restriccions de mobilitat aplicades als països veïns per contenir la pandèmia. La dada, però, queda per sota de les prèvies a la crisi sanitària, en part pels esforços per millorar l’eficiència energètica del país.

Segons les dades fetes públiques aquest dilluns des del departament d’Estadística, al llarg del primer quadrimestre del 2022, el consum total al país va ascendir a 75.899,7 tones equivalents de petroli. Aquesta dada representa un salt considerable si es compara amb la registrada al llarg dels mateixos mesos del 2021. Llavors, tot just va ser de 58.351. Una xifra tan baixa s’explica pel context sanitari: la mobilitat turística va ser pràcticament inexistent i el sector turístic va funcionar a uns nivells molt per sota dels habituals.

Del total d’aquesta energia, prop de 58.000 TEP es van generar a través del gasoli. 27.000 amb carburant destinat a la locomoció i 20.600 en el cas del que s’utilitza per fer funcionar bona part dels sistemes de calefacció del país. És a dir, el 75% de l’energia que es fa servir encara al país depèn d’aquest combustible. En tercera posició, es troba l’electricitat, amb 18.500 TEP.

Si les dades es comparen amb les registrades l’any previ a la pandèmia, el 2019, es pot comprovar que encara queden per sota. Entre gener i abril de llavors, es van consumir a Andorra 82.523 TEP. Per tant, prop d’un 9% més. En part, això es pot explicar pel fet que l’economia encara no s’ha recuperat del tot de la crisi provocada pel coronavirus, però també pel fet que els darrers temps s’han fet molts esforços per mirar de reduir aquesta despesa energètica i per tenir un país més eficient.

On sí que s’ha arribat a les dades prèvies a l’esclat de la pandèmia és amb el consum elèctric. Els 214.000 megawatts per hora d’aquest primer quadrimestre suposen un 16,8% més que fa un any. Al mateix temps, queden molt a prop dels 216.000 emprats el 2019.

Etiquetes

Comentaris

Trending