El PS veu “carències tècniques i jurídiques” a la llei que ha de regular l’activitat de Grífols

La formació presenta una esmena a la totalitat del text, ja que considera que els defectes no es poden solucionar via modificacions parcials i també lamenta que no valori que altres empreses també poden fer recerca al país

Albert Font parla amb la socialdemòcrata Susanna Vela en una sessió al Consell de fa uns dies.
Albert Font parla amb la socialdemòcrata Susanna Vela en una sessió al Consell de fa uns dies.

La llei que ha de regular la recerca en salut i biomedicina té “carències tècniques i jurídiques”. Aquest és el principal motiu que ha decidit el grup socialdemòcrata a presentar una esmena a la totalitat al text, que principalment ha de servir per aplanar el camí a l’arribada de la multinacional Grífols a Andorra. La formació considera que els defectes del projecte legislatiu són tan importants que no es poden solucionar via modificacions parcials.

La llei de recerca en l’àmbit de la salut i la biomedicina es va tramitar a inicis de març com a pas necessari per regular aquest sector, de cara a facilitar la implantació del laboratori de Grífols a Ordino. Ara, ha finalitzat el termini de presentació d’esmenes per part dels grups parlamentaris. I el del PS ha optat per presentar una a la totalitat. És a dir, vol que es retiri el projecte legislatiu.

“És una llei insuficient i fragmentada”, ha explicat la consellera general Susanna Vela. Des de la formació, s’explica que “els nostres experts ens comenten que, si el que es vol és que al país es faci recerca, té moltes carències tècniques i jurídiques”. I aquestes, apunta, “no les podem resoldre com a legisladors”.

Una simulació del que hauria de ser el centre de recerca de Grifols.

Relacionat

El Consell General avaluarà als cinc anys com funciona la Llei de recerca en salut i biomedicina

Així, pel que fa a les mancances del primer grup, la parlamentària escaldenca considera que “hi ha confusió entre recerca biomèdica i assajos clínics” i també “falten definicions terminològiques”. Pel que fa a l’aspecte jurídic, apunta que “no es tenen en compte una sèrie de normatives internacionals i de bones pràctiques; és massa generalista i això fa que no sigui garantista”.

Un altre punt que grinyola del text segons el PS és el fet que estigui massa enfocada al projecte Grífols. “Per exemple, no parla res sobre medicaments quan potser alguna altra empresa pot estar interessada a fer recerca en aquest àmbit al país”, comenta Vela. Per tant, al seu entendre, cal que la llei sigui “més àmplia”.

Mas i Vilanova, durant la roda de premsa.

Relacionat

Multes de fins al milió d’euros pels centres de recerca biomèdica que infringeixin el marc normatiu

La consellera socialdemòcrata admet que el més probable és que l’esmena a la totalitat no superi la votació al ple. Per això, s’han elevat també 33 propostes de modificacions parcials que, ara, es tractaran en comissió. “Intentarem com a mínim solucionar alguns dels problemes tècnics”, ha comentat la parlamentària escaldenca.

Vela ha remarcat que l’esmena a la totalitat no ha de veure’s com una oposició de la formació a l’arribada de Grífols. “Pot ser un bon projecte per Andorra, però ara mateix encara sabem poc i això ens preocupa”, ha indicat. Inquietud que creix encara més per “les notícies sobre les dificultats econòmiques” de la multinacional farmacèutica.

Comentaris (2)

Trending