La reducció de jornada laboral no tindrà recorregut

Govern, els grups a la majoria i Andorra Endavant avancen el seu refús tot alertant dels efectes que tindria sobre el teixit econòmic mentre que Liberals carrega contra la idea titllant-la de “còpia de la política de Sumar a Espanya”; des de Concòrdia es considera que el plantejament ha de ser una “millora global” de les condicions laborals

Imatge detall d'un treballador del sector de l'hostaleria.
Imatge detall d'un treballador del sector de l'hostaleria.

De moment, el Partit Socialdemòcrata es troba sol a l’hora de defensar la reducció de la jornada laboral. La resta de formacions, amb més o menys contundència, no acaben de veure que la proposta sigui adient per al Principat. Així, s’alerta especialment de les dificultats que podria generar al teixit empresarial. Des de Govern, els dos grups que li donen suport -Demòcrates i Ciutadans Compromesos- així com per part d’Andorra Endavant i Liberals, es posa en relleu que és una mesura que caldria, en tot cas, abordar amb la patronal mentre que Concòrdia apunta que potser cal fer un plantejament de millora global de les condicions laborals.

El que, per ara, queda clar és que només el PS aposta de forma clara per aquesta reducció de jornada a 37,5 hores setmanals. És el que es va validar en el congrés del passat cap de setmana, amb l’objectiu d’incorporar la proposta en el programa per a les eleccions generals previstes, si res canvia, el 2027. La resta de formacions no comparteixen la mesura.

En aquest sentit, des de Demòcrates, el president del grup parlamentari, Jordi Jordana, deixa clar que, per ara, el partit “ni ho té al programa ni dins les nostres prioritats”. I posa en relleu que “estem en un país de serveis i això tindria una incidència”. Per tant, considera que “en tot cas, caldria parlar amb empresaris, treballadors i col·lectius afectats i veure quines conseqüències pot tenir d’acord amb l’estructura econòmica de les empreses que hi ha al país”.

La posició ‘taronja’ és compartida tant pel Govern com per l’altre grup que dona suport a l’executiu, Ciutadans Compromesos. Així, el ministre portaveu, Guillem Casal, ha recordat que Andorra “és un país en el que el 90% del teixit empresarial son negocis petits i mitjans, gairebé microempreses si ho comparem amb els països veïns i tenim una economia basada en els serveis”. Per tant, no sembla una mesura, al seu entendre, aplicable. “No la contemplem ni la tenim en cartera”, ha indicat. Ara bé, també ha volgut deixar clar que “això no vol dir que no treballarem per millorar les condicions laborals dels assalariats al país i ho demostren els augments de sou que hem dut a terme aquesta legislatura”.

Per la seva banda, des de CC s’explica que “no som favorables a aquesta proposta” i es fonamenta “per la manca de recursos i per la greu afectació que la mesura generaria en el teixit empresarial del país i en la seva competitivitat”. Així, es posa un exemple: “un petit comerç, per poder mantenir l'horari d'obertura, necessitaria contractar com a mínim una persona més a la seva plantilla”. I, per tant, “augmentarien els costos”. A la vegada, es recorda “se sumaria al problema d'aconseguir persones per al mercat laboral”. També es considera que la mesura es proposa “sense un diàleg entre els sindicats i la patronal, els agents implicats”.

Pujol i de Melo, durant la roda de premsa.

Relacionat

El PS defensa que reduir la jornada laboral facilitarà a les empreses trobar treballadors

Una posició similar s’expressa des d’Andorra Endavant. Fonts de la formació indiquen que “creiem que el PS hauria de consultar el sector empresarial en general per saber si poden assumir aquesta mesura”. En aquest sentit, la pregunta és clara: “Poden alguns dels sectors estratègics de l’economia nacional suportar aquesta reducció?”. A l’entendre del partit que lidera Carine Montaner, serà “quan tinguem alguna resposta a això que es podrà debatre”, tot deixant clar que “cal vigilar no ofegar el teixit empresarial que són petites i mitjanes empreses”.

Des de Liberals, qui es mostra “totalment en contra” és el conseller general no adscrit Víctor Pintos, que considera que, en tot cas, això “no és un tema polític, sinó de negociació entre patronals i sindicats”. A la vegada, considera que “hauríem d’analitzar la singularitat del nostre país; aquí la gent ve a treballar, no perquè li redueixin la jornada laboral”. Considera que “és una còpia sense fonament de la política de Sumar a Espanya” i veu la proposta “desencertada i fora de lloc”, més feta “per acontentar veus i guanyar adeptes, més enllà del que seria l’eficàcia de la mesura a nivell de la societat”.

Més suau es mostra el líder de Concòrdia, Cerni Escalé no avala la proposta, però sí que argumenta que “les condicions laborals han de millorar”. Així, entén que si això succeeix i, també, es posa fi a l’especulació immobiliària, es podria donar “als treballadors l’opció de decidir si volen treballar menys”. A banda, també remarca que “el debat, al meu entendre, no és simplement el nombre d’hores, sinó la flexibilitat en el repartiment durant la setmana”.

Comentaris (10)

Trending