El PS considera “una presa de pèl” la postura de Gallardo sobre les subcontractacions

La consellera general Judith Salazar denuncia que “ara es digui que cal canviar la llei” quan dijous, en sessió de Consell, es va refusar la proposta que havia fet la formació per aclarir els possibles dubtes -que ells entenen que no existeixen- legals sobre la qüestió

Salazar, amb Gerard Alís, van denunciar fa unes setmanes la situació en una roda de premsa.
Salazar, amb Gerard Alís, van denunciar fa unes setmanes la situació en una roda de premsa. G. P.

“Una presa de pèl absoluta”. Així ha qualificat la consellera general del PS Judith Salazar les declaracions del ministre Jordi Gallardo sobre la problemàtica de les subcontractacions. La parlamentària s’ha mostrat sorpresa que, ara, es parli de canviar la llei per evitar aquestes pràctiques quan “fa només cinc dies” tenien l’oportunitat de fer-ho. Des de la formació ja s’ha fet la demanda d’informació per reclamar el controvertit informe jurídic esgrimit per defensar que un contracte laboral signat a un altre país preval sobre dues lleis (immigració i relacions laborals) andorranes.

Les afirmacions de Gallardo han estat criticades amb duresa per Salazar, que ja va mantenir dijous un intens debat al ple del Consell sobre el tema. Defensava llavors l’esmena que el PS havia presentat a la Llei d’Economia Digital i que havia de servir per aclarir, si és que cal aclarir, la situació. Perquè des de la formació es considera que la legislació actual ja dona eines a Govern per evitar que les condicions dels treballadors subcontractats via empreses estrangeres hagin de ser, quan estan al país, com a mínim les mateixes que les de nacionals i residents. Tot i això, es va voler introduir un canvi a la Llei de Relacions Laborals per evitar qualsevol interpretació diferent. La majoria no ho va acceptar.

Gallardo, durant un acte d'aquest dimarts, la signatura de l'adhesió de 4 noves empreses al programa a la xarxa inclusiva.

Relacionat

Gallardo afirma que els contractes en un altre país estan per sobre de les lleis andorranes

“Amb les declaracions d’ahir fa un pas més, que no sé com qualificar”, ha indicat Salazar a demanda d’Altaveu. Així, la consellera general remarca que “ara diu que han de modificar la llei quan fa cinc dies que li van fer una proposta i no la va acceptar”. Per a la parlamentària, “no pot ser que dijous defensi una interpretació, que de fet podem discutir, i ara, quan ja no la pot modificar, ens digui que s’ha de fer”.

Per això, Salazar no es mossega la llengua. “Ens fa la sensació que ens prenen el pèl”, ha afirmat. I això no només “a nosaltres com a parlamentaris” sinó també “a tota la ciutadania i als treballadors que venen amb condicions que no són decents i a les empreses a les quals es fa competència deslleial”.

Un treballador en una obra

Relacionat

Importació de mà d’obra: entre l’ètica i la ‘legalitat’

La consellera general ha explicat que, tal com ja va anunciar durant la sessió parlamentària, el divendres va tramitar una demanda d’informació mitjançant la qual sol·licita que Govern li faci arribar el controvertit informe jurídic esgrimit per Gallardo per justificar que no es pugui exigir que les condicions laborals d’aquestes obres siguin, com a mínim, les que estan fixades legalment al país. “Estem a l’espera; impacients per rebre’l”, ha apuntat. També s’ha volgut demanar si en la seva elaboració s’ha tingut en compte el parer del departament d’Inspecció de Treball i si “estan conformes amb aquesta interpretació”.

La parlamentària també deixa clar que continuaran fiscalitzant l’executiu per aquesta qüestió. Així, recorda que, més enllà de les implicacions laborals per als treballadors subcontractats també té altres afectacions. Per un costat hi ha “competència deslleial” cap a la resta d’empreses del sector de la construcció que, recorda, “ha trigat molt a recuperar les condicions d’abans del 2008”. Per l’altra, avisa que la situació contradiu de forma clara la normativa de la Unió Europea, amb qui s’està negociant un acord d’associació.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending