Gallardo afirma que els contractes en un altre país estan per sobre de les lleis andorranes

El ministre de Presidència, Economia i Empresa cita un informe jurídic sobre les subcontractacions per justificar que les condicions laborals dels treballadors estrangers puguin estar per sota del mínim exigit a la legislació laboral del Principat, ja que aquests documents marquen quina normativa (la d’origen o la de destí) s’ha d’aplicar

Gallardo, durant un acte d'aquest dimarts, la signatura de l'adhesió de 4 noves empreses al programa a la xarxa inclusiva.
Gallardo, durant un acte d'aquest dimarts, la signatura de l'adhesió de 4 noves empreses al programa a la xarxa inclusiva. SFGA/J.A.VILADOT

Per a Govern, ara mateix, la llei laboral andorrana no s’ha d’aplicar als treballadors subcontractats que venen de l’estranger -molts cops de països d’Amèrica del Sud o fins i tot de l’Àfrica-. Segons el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, perquè el que ha de prevaldre és el contracte que hagin signat a l’origen, malgrat que aquest suposi pitjors condicions que les mínimes exigides a Andorra. Així ho ha assegurat, tot esgrimint un informe jurídic encarregat per l’executiu. Per això, entén que caldrà modificar la legislació, tot i que sense marca un termini: “quan es pugui”.

La situació denunciada fa temps tant des d’algunes empreses de la construcció, que consideren que la pràctica de la subcontractació pot suposar competència deslleial, com des del PS, principalment preocupat per la situació d’aquestes persones, ha pogut també ser constatada per Altaveu. Parlant amb alguns d’aquests treballadors, queda clar que les seves condicions laborals estan per sota, especialment pel que fa al salari, del mínim que marca la legislació laboral andorrana. Per a Gallardo, però, aquesta realitat, ara per ara, no es pot considerar “il·legal”.

Una obra en construcció al país.

Relacionat

Mà d’obra peruana

El ministre ha explicat que, pel que fa a la Llei de seguretat i salut en el treball, aquesta normativa sí que s’aplica a aquest col·lectiu d’empleats. En canvi, no passa el mateix amb altres dos textos. Ni amb la de Relacions Laborals, ni amb la d’Immigració. Aquesta, en el seu article 48, estableix de forma clara que “les condicions de treball i de remuneració ofertes al treballador estranger en cap cas poden ser de natura inferior a les que gaudeixen els nacionals i els residents”.

Per a Gallardo, però, això no es pot aplicar a aquests empleats. Ni tan sols malgrat el fet que l’autorització que reben, justament, es dona seguint la Llei d’Immigració. El motiu? Segons l’informe jurídic encarregat “el dia d’avui, si una persona es desplaça a Andorra i té un contracte a l’origen que no diu el contrari, se li aplica aquest; és el contracte el que fixa si la legislació laboral que va és la de l’Estat d’origen o la del destí”. Ras i curt, per al ministre, un contracte privat signat a una altra jurisdicció està per sobre de fins a dues lleis andorranes.

Gallardo, amb Covid, ha intervingut de forma telemàtica.

Relacionat

Govern considera ara que no hi ha cap problema legal amb la subcontractació d’assalariats forans

El mateix Govern admet que alguna cosa grinyola. Gallardo ha parlat primer de “buit legal” i després “d’interpretació”, però ha reconegut que hi ha una “problemàtica” que “intentarem resoldre”. La forma, ha apuntat, serà “seguir l’encomana que ens fa la Llei d’Economia Digital”.

Per això, “prendrem aquest encàrrec i intentarem fer una redacció, una correcció o una modificació de la llei perquè no hi hagi aquesta interpretació”. El procés suposarà “encomanar un informe jurídic per analitzar el buit legal que hi pot haver a la llei”.

El ministre, però, no ha marcat terminis. “Quan pugui ser”, s’ha limitat a indicar. Per tant, tot apunta, vista la proximitat del final de la legislatura, que serà el pròxim executiu qui hagi de prendre alguna decisió. Fins llavors, les situacions de les quals s’ha fet ressò Altaveu, continuaran. I, en aquest temps -caldrà veure si més curt o més llarg- el titular d’Economia ha apuntat que “si hi ha casos de persones que no estan en la situació que desitjaríem, sigui policia, Treball o Immigració, obriran les diligències que siguin oportunes”.

Etiquetes

Comentaris (68)

Trending