Els propietaris d’immobles avaluen accions legals contra les mesures de l’administració

Una decisió a Alemanya i l’anunci que la congelació del preu dels lloguers probablement es mantindrà el 2022 anima els socis de l’APBI a estudiar eventuals demandes

Una vista d'immobles d'Andorra la Vella.
Una vista d'immobles d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

Els propietaris de béns immobles aglutinats sota el paraigua de l’APBI estudien accions legals contra les mesures que, arran de la pandèmia o justificades per la crisi econòmica derivada del coronavirus, ha anat adoptant l’administració. Una recent decisió del Tribunal Constitucional a Alemanya i l’anunci de la més que probable congelació del preu dels lloguers també el 2022 ha animat els dirigents de l’associació a encomanar un estudi jurídic sobre la legalitat de les limitacions imposades pel Govern amb l’objectiu que cada propietari que ho cregui escaient pugui demandar l’administració.

L’APBI reuneix una seixantena de propietaris, des de micropropietaris a grans terratinents, per dir-ho així. Malgrat la diferència de volum, hi ha força unitat entre el col·lectiu i uniformitat en la presa de decisions. El president de l’associació, Artur Homs, assegura que a l’APBI estan “molt contents” de la recent decisió del Constitucional alemany de tombar la limitació del preu dels lloguers. La naturalesa de la mesura dictada per Berlín és diferent, molt diferent fins i tot, del que ha passat a Andorra. Però l’esperit de tot plegat, a l’APBI li serveix.

Per a Artur Homs, president de l’APBI, el Govern d’Andorra “no va en la línia correcta” en moltes de les decisions que ha adoptat en matèria d’arrendaments amb privats implicats. “Ataca drets fonamentals de persones i empreses”, manté

Per a Homs, el Govern d’Andorra “no va en la línia correcta” en moltes de les decisions que ha adoptat en matèria d’arrendaments amb privats implicats. “Ataca drets fonamentals de persones i empreses”, manté. En tot cas, com que l’APBI com a associació no ha resultat perjudicat per cap decisió, haurien de ser els propietaris a títol individual, ja sigui com a persona física o jurídica, els que interposin les accions escaients. L’APBI donarà les eines necessàries, la base jurídica escaient, perquè qui ho vulgui pugui demandar l’administració. Aquest és l’objecte de l’estudi encarregat.

Homs assegura que no hi ha pràcticament cap propietari que estigui en contra de polítiques socials. “Però les polítiques socials les ha d’assumir l’Estat i no, com s’està fent, traslladar tota la responsabilitat al particular, un particular que, d’altra banda, ja està d’acord en fer descomptes al seu arrendatari perquè és coneixedor de la realitat i de la situació, però no amb la manera dictada per Govern.” I sobre les formes i les limitacions imposades en alguns casos és del que hauria de versar l’informe jurídic ara encomanat.

Un moment de la trobada.

Relacionat

Afers Socials dóna per fet que al 2022 caldrà mantenir congelats els preus dels lloguers

L’APBI recorda que el 85% del territori nacional és comunal i, per tant, l’administració té marge per adoptar decisions i aplicar mesures. “Si volen fer pisos a preus accessibles, es pot inundar el mercat de pisos de lloguer. Treu cessions obligatòries, dóna exempcions fiscals”, remarca un rtur Homs que deixa clar que allí on directament intervingui l’administració, encara que sigui en cooperació amb el privat, allí sí que hi pot fixar unes limitacions, però que a la resta ha de ser el mercat el regulador. Per contra, s’ha optat, segons Homs, per “congelar lloguers, per expropiar rendes”.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending