Afers Socials dóna per fet que al 2022 caldrà mantenir congelats els preus dels lloguers

La taula nacional de l’habitatge es reuneix per primer cop aquest any per posar en marxa l’anàlisi de mesures per al proper exercici i el Govern aprofita per repassar les accions realitzades en el marc de la pandèmia

Un moment de la trobada.
Un moment de la trobada. J. A. VILADOT / SFGA

El ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, ha admès aquest migdia que molt probablement el 2022 la congelació dels contractes dels habitatges de lloguer, inclòs el preu, haurà de continuar perquè els temps “no són bons”, però també ha avançat que caldrà buscar “mesures d’oxigenació”, de cara als propietaris, s’entén, perquè la situació “no pot ser per sempre”. Filloy ha fet aquestes manifestacions després de la primera trobada de l’any de la taula nacional de l’habitatge.

Essencialment, durant la reunió, amb diversos agents i actors que tenen més o menys relació amb les polítiques d’habitatge, els representants del Govern han explicat quines mesures s’han adoptat en plena pandèmia per continuar ajudant les persones i les famílies. En aquest sentit, Filloy ha destacat que s’han injectat gairebé 50 milions en els ERTO. I donat que la principal despesa de les famílies que viuen en règim de lloguer és fer front a les rendes de l’habitatge, encara que sigui indirectament s’ha facilitat que molts ciutadans hagin pogut fer front als seus compromisos.

Durant la trobada, el Govern ha remarcat que s’han injectat en el marc de la crisi econòmica derivada del coronavirus uns 60 milions d’euros al teixit social, especialment 50 milions s’han aportat sota el paraigua dels ERTO

El ministre també ha explicat que en ajuts al lloguer s’ha passat dels 2 milions del programa del 2019 als 2,8 milions en el cas del 2020, tot per la pandèmia i per la flexibilització dels criteris. També han crescut moltíssim, gairebé s’ha multiplicat per deu, la quantitat dinerària abonada en matèria de prestacions per desocupació involuntària, passant de 350.000 euros a 3,4 milions. En aquest sentit, doncs, el titular d’Afers Socials ha ressaltat “l’esforç del Govern” i “l’important volum dinerari” injectat al teixit ciutadà. En total uns 60 milions d'euros.

La reunió ha servit per repassar l’estat de la qüestió i per demanar a tots els agents intervinents que tinguin a punt per posar sobre la taula a final d’aquest mes propostes per implementar en l’horitzó 2022. Filloy ha reconegut que la sensació dels divers agents socioeconòmics que participen a la comissió nacional d’habitatge són “molt oposades”. Des d’aquells, els propietaris, als quals “la intervenció de l’Estat no els genera comoditat” a aquells altres per als quals “la intervenció és del tot necessària”. En tot cas, ha recordat el ministre, la funció del Govern és mirar d’equilibrar la balança.

Filloy ha explicat també que s’està a l’expectativa de l’impacte que hi haurà a Encamp i a la Massana pel fet d’haver decidit que la cessió urbanística sigui del 0% sempre que es faci habitatge destinat al lloguer i també ha remarcat que més enllà de la tramitació del projecte de llei relacionat amb l’Institut Nacional de l’Habitatge s’està treballant en la redacció del projecte de construcció dels habitatges a preu assequible que s’haurien d’aixecar a la zona de la Borda Nova.

Comentaris (1)

Trending