Els propietaris de bars anuncien mobilitzacions si se’ls continua criminalitzant

La Unió de Bars lamenta que es mantinguin les restriccions als establiments quan queda clar que l’increment de l’índex de reproducció del coronavirus el causen altres sectors

Cadires plegades en la terrassa d'un bar.
Cadires plegades en la terrassa d'un bar. Toni Solanelles

“Si dilluns no tenim una resposta, sortirem al carrer. Ja no hi tenim res per perdre.” A la Unió de Bars se li ha acabat la paciència. El grup sorgit de les xarxes socials que havia esdevingut interlocutor formal amb l’administració ha vist, un mes després, com l’administració actua amb els seus propis criteris i sense escoltar “el sector més controlat, al que més mesures se li ha imposat i, en conseqüència, el que més compleix, encara que sempre n’hi poden haver tres que no respectin les normes”.

L’anunci del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que molt probablement s’hauran d’allargar les mesures restrictives actuals per l’increment que ha experimentat l’índex de reproducció ha tret de polleguera els empresaris del sector de la restauració i, més concretament, els dels bars. Francesc Medina, un dels portaveus de la Unió de Bars, revela que s’estava tractant la possibilitat de deixar obrir els establiments un parell d’hores a la tarda en taules de dos i que, ara per ara, sembla frustrat aquest desig, aquesta necessitat per poder facturar una mica més.

“Al final potser que parlem clar: som el sector més ‘matxacable’, més suprimible, perquè no generem l’activitat que poden comportar les pistes d’esquí i perquè representem un percentatge d’electors ridícul”

Medina lamenta que en les anteriors reunions ja s’havia tractat la mateixa qüestió i que, de cop i volta, Salut, sense que ningú no ho demanés, va autoritzar quatre persones en les taules de les terrasses. A més, explica, des del ministeri d’Economia, amb el qual també hi havia la voluntat d’entaular converses per tot allò relatiu als ajuts, “ni se’ns cita, ni se’ns agafa el telèfon, ni se’ns tornen les trucades”. “Al final potser que parlem clar: som el sector més ‘matxacable’, més suprimible, perquè no generem l’activitat que poden comportar les pistes d’esquí i perquè representem un percentatge d’electors ridícul.”

El portaveu de la Unió de Bars manté que fins al 8 d’octubre se’ls podia criminalitzar. Però ara ja no. No poden continuar sent l’ase dels cops, diuen, quan ningú no amaga que si la R0 s’ha tornat a desmarxar “és pels contagis en un centre comercial, per dos equips de futbol i per alguns funcionaris de presons”. “I no veiem que s’hagi tancat cap supermercat”, insisteix Medina, que reclama per als bars les mateixes mesures que s’apliquen a la resta de sectors.

La terrassa d'un restaurant, replegada.

Relacionat

El repunt de la pandèmia fa molt complicat relaxar les mesures en el sector de la restauració

“Si hi ha una cadena de contagis en un supermercat, es fan els controls pertinents i s’adopten les mesures en relació a aquell centre que es creïn escaients, però no s’afecta tot el sector. Amb els bars, que sigui el mateix. Si hi ha algú que no compleix, que se’l controli i s’adoptin les mesures que toquin”. El malestar és molt gran, més encara veient escenes com les del Poblet de Nadal. “Que se sàpiga no hi ha hagut cap contagi en un bar. I en tot cas, perquè quatre ho puguin fer malament, tot el sector se’n va en orris.”

Amb tot, es reclama a l’administració que se’ls escolti de veritat i que s’adoptin mesures que realment ajudin el sector, que el sector avali. “I no que anem a una reunió i se’ns digui ‘quatre per taula’ quan justament això no ho havíem demanat.” De fet, els contactes estan estancats i, per tant, el col·lectiu, que no va donar suport a l’anterior protesta davant de l’edifici administratiu, no descarta mobilitzar-se. “I si ho fem, ens deixarem sentir. Aquest cop, sí.”

Comentaris (14)

Trending