Els professionals tenen fins a l’1 de març per demanar la devolució parcial de la taxa al carburant

A partir de dimecres vinent, ja estarà disponible el llargament esperat formulari per fer un tràmit que, pels litres comprats el 2023, s’haurà de fer de forma trimestral

Sortidors de carburant.
Sortidors de carburant. Toni Solanelles

Després de mesos esperant que Govern aprovés els formularis per demanar la devolució dels impostos especials, finalment la setmana vinent ja estaran disponibles. Així ho ha avançat el ministre de Finances, Cesar Marquina, que ha admès l’endarreriment en l’elaboració de la normativa que ha de permetre els professionals, com ara taxistes o transportistes, fer la demanda d’aquest retorn. La petició de tot el 2022 es podrà fer fins a l’1 de març. A partir de llavors, es passarà a fer de forma trimestral.

Ara, entre cometes, tocarà córrer. El reglament s’ha de publicar dimecres vinent i entrarà en vigor el mateix dia. Per tant, serà llavors quan el formulari en qüestió – el DU-204, llargament esperat- estigui disponible. A partir de llavors, els professionals tindran fins a l’1 de març per fer el tràmit, sigui telemàtic o presencial (a les dependències de duana) que els ha de permetre recuperar part dels diners que han pagat en impostos especials al llarg de tot el 2022.

Marquina ha admès que “cert que havia d’estar fa temps i ha trigat una mica”. Per això, ha apuntat, “donem aquest marge fins al maç”. Es considera que és temps suficient perquè els professionals implicats puguin completar el tràmit.

Sortidors de carburant.

Relacionat

La devolució parcial de la taxa sobre els carburants continua als llimbs i sense solució

Cal recordar que la mesura, que ja existia per al col·lectiu de transportistes, es va ampliar a taxistes i professionals amb vehicles d’entre 3,5 i 7,5 tones com a fórmula per donar suport a aquests sectors professionals davant l’increment de preu desorbitat dels carburants provocat, principalment, per l’esclat de la guerra a Ucraïna. Se’ls dona l’opció de demanar la devolució de set cèntims per litre de carburant fins a un màxim anuals de 80.000.

La mesura es mantindrà aquest 2023 i fins que la situació de preus no canviï. Ara bé, un cop ja està disponible l’esperat formulari, s’ha decidit que el procés es farà trimestralment. Així, pels litres comprats durant els primers tres mesos de l’any, la demanda de devolució s’haurà d’efectuar durant l’abril.

“L’objectiu és protegir aquestes activitats davant del creixement de preu dels hidrocarburs”, ha apuntat el portaveu de l’executiu. Així doncs, ha assegurat que “mentre la situació sigui la que ens troben, seguirà en vigor fins a nou canvi”.

Comentaris

Trending