Primers brots verds en les importacions de begudes, tabac, joieria i electrònica

Per primer cop en molts mesos, el valor dels productes d’aquests grups, claus per al comerç i el turisme, va ser superior al d’un any abans, tot i que es continuen notant els efectes de la crisi del coronavirus

Comentaris

Un home observa l'aparador duna botiga d'electrònica.
Un home observa l'aparador duna botiga d'electrònica.

A poc a poc, però, almenys per ara, sense pausa. Així es va recuperant les importacions després del daltabaix sofert durant el març i l’abril, amb l’esclat de la crisi del coronavirus. A l’agost, les xifres segueixen sent negatives en comparació a l’any passat, un -6% en global. Una disminució, però, que no és tan important com les registrades al juny i al juliol. De fet, hi ha ja diversos grups claus, com ara el de les begudes o el tabac o l’electrònica, que ja presenten números verds.

L’entrada de productes al país va desplomar-se amb l’arribada de la pandèmia de la Covid-19. La reactivació dels diferents sectors a partir del març i la tímida recuperació de l’economia de l’estiu ha permès remuntar les dades que, però, encara estan, amb certa lògica, per sota de les de l’any passat. Així, el valor de les importacions durant l’agost va fregar els cent milions: 99,7, en concret.

La dada és un 6% inferior a la del mateix mes del 2019. Llavors, el valor total dels productes arribats al país va ser 106 milions. Per tant, parlem d’una davallada, però molt més moderada que la de mesos anteriors. Així, al juny la caiguda era del 20% (descomptant l’entrada del ‘Mata Mua’) i, al juliol, del 14%.

A més, a diferència de mesos anteriors, hi ha grups de productes importants que sí que han tancat el mes amb dades positives en comparació a l’any anterior. És el cas, per exemple, del de begudes i tabac, amb un increment de l’1,5% (de 9,49 a 9,64 milions). Encara més forta és la millora dels productes industrials (+25,8%, de 9,9 a 12,5 milions). També tenen dades en ver la construcció (+16,3%), la joieria (+3,1%) o l’electrònica (4,9%). En canvi, encara mantenen una evolució negativa la farmàcia i la perfumeria (-21,7%) i el vestit i el calçat (-21,7%).

Pel que fa a les dades acumulades de tot l’any, oficialment, hi ha un increment del valor de tots els productes entrats. És una xifra, però, que no reflecteix del tot la realitat perquè incorpora la importació del ‘Mata Mua’, el quadre de la baronessa Thyssen taxat en un 40 milions. Sense aquesta operació, l’evolució segueix sent negativa, com evidencia el fet que tots els grups presenten xifres inferiors a les del 2019, amb caigudes importants en productes clau per a l’economia, sobretot pel turisme i el comerç, com les begudes i el tabac (-24%), la farmàcia i la perfumeria (-27%), el vestit i el calçat (-31%) o l’electrònica (-18%).  

Etiquetes

Comentaris

Trending