Preocupació per l’encariment del preu dels productes frescos

(AMB VÍDEO) Consumidors i usuaris del Principat es posen les mans al cap pel cost que té, per exemple, la fruita -amb les cireres com a exemple-, que és un dels elements que ha fet disparar la inflació a Andorra i arreu

L'exemple de les cireres causa estralls.
L'exemple de les cireres causa estralls.

L’encariment del preu dels productes frescos està causant preocupació i un impacte més que notable en molts usuaris i consumidors del Principat, que en alguns casos es veuen empesos a comprar fora del país atès que sol·licitant el retorn del poc IVA amb què estan gravats aquests productes, per exemple a Espanya, més el fet que la fruita o les hortalisses estan lleugerament més barats fora tot plegat acaba suposant un estalvi si així es pot dir.

Que el preu de les cireres pugui acostar-se els 20 euros el quilo. O que s’hagi de pagar gairebé 6 euros o més per cada quilogram d’albercocs o de nectarines està tot plegat esparverant. I dóna mostres, expliquen els consultats, de les dificultats econòmiques per les quals cal travessar ara mateix. De fet, electricitat i petroli al marge, els productes frescos són els que més han notat l’increment de preus tan els darrers mesos com aquest mes d’abril, segons les dades d’Estadística relatives a l’IPC.

La situació, asseguren les fonts consultades, és més complicada del que sembla, tal i com es pot notar en les peticions d’ajut i de prestacions socials. O, també, amb les demandes que es fan a organismes com Creu Roja i Càritas, que en alguns casos ja no arriben on pretendrien o voldrien arribar. Amb tot, i encara avui, el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, ha recordat que a diferència d’altres països, a Andorra la inflació “no està desbocada”. Al titular també de Presidència se li ha demanat per les peticions de la patronal de situar els increments de salari només fins aquells que estan per sota dels 1.700 euros mensuals.

I Gallardo no s’ha volgut mullar. Ha usat una expressió per no reconèixer ni que hi ha recuperació econòmica ni que no hi és i a partir d’aquí ha exposat que veient la situació, l’executiu ha proposat uns increments salarials que considera necessaris davant la situació actual. Jordi Gallardo ha recordat que la patronal, com els sindicats, “defensen interessos legítims però contraposats i el Govern, com fa sempre, intentarà trobar una mesura justa i equilibrada”.

Documents

Etiquetes

Comentaris (15)

Trending