Un potencial de creixement econòmic limitat, punt feble d’Andorra segons Moody’s

L’agència ha remarcat també que la grandària del sector bancari del país representa un “repte creditici”, exposat a un impacte molt advers donades certes circumstàncies

Comentaris

Una imatge del logotip de Moody's.
Una imatge del logotip de Moody's.

En general, l’agència d’avaluació Moody’s ha analitzat de forma positiva la situació d’Andorra, atorgant-li una nota Baa2 i remarcant que es tracta d’un sector madur. Malgrat això, ha destacat que el potencial de creixement és limitat, degut a la grandària territorial del país, així com el pes del turisme en l’economia i la dependència estacional i veïnal perquè aquest funcioni. D’altra banda, ha assenyalat que “la gran dimensió del sector bancari (...) representa un repte creditici per a Andorra”.

Moody’s ha assenyalat que el PIB per càpita d’Andorra és de 52.000 dólars, “és molt més rica que la mitjana de Baa2”, expliquen els tècnics. Però, també asseguren que “la seva petita economia es veu limitada per les dimensions del país i la modesta taxa de creixement del PIB a causa de la seva composició sectorial”. Com a exemple, des de l’agència exposen el greu impacte que va tenir la fase inicial de la pandèmia de coronavirus.

“El comerç i el turisme representen una quina part del valor afegit brut del país”, per tant, “està molt exposada a les restriccions als viatges, inclòs el tancament de les fronteres per part d’Espanya i França, principals socis econòmics del país que aporten al voltant del 90% dels turistes estrangers anuals i són les portes d’entrada a la resta del món”. Fent referència a la dependència andorrana al sector turístic, Moody’s també apunta que el país és força vulnerable al canvi climàtic, a causa de la importància econòmica que té el turisme d’hivern. “Les temperatures més càlides redueixen la quantitat de neu disponible”.

Rètol de la seu de Moody's.

Relacionat

Moody’s augura una recuperació “gradual” de l’economia després de la pandèmia

A això se li afegeix, segons exposen des de Moody’s, “el gran volum relatiu del sector bancari andorrà, els actius del qual van representar el 600% del PIB al 2020”. En aquest sentit, això suposa “un repte creditici per a Andorra donat el seu impacte advers que tindria un xoc en el sistema sobre l’economia i les finances públiques del país”. La quota dels serveis financers s’ha reduït a la meitat en les dues darreres dècades, passant del 24% del valor afegit brut al 2000 al 12% al 2020. Malgrat això, des de l’agència exposen que la gran dependència que té el sistema de depòsits estrangers i la concentració geogràfica “són riscs importants que es veuen agreujats per l’absència d’un prestador d’última instància”.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending