Moody’s augura una recuperació “gradual” de l’economia després de la pandèmia

L’agència entén que la perspectiva del país és estable i li atorga una nota Baa2, a banda de destacar aspectes que considera positius com la solidesa institucional, l’acord d’associació o l’adhesió a l’FMI

Comentaris

Rètol de la seu de Moody's.
Rètol de la seu de Moody's.

L’agència d’avaluació Moody’s ha actualitzat el ràting d’Andorra. Així, a l’hora d’analitzar les perspectives econòmiques del país, entén que es pot parlar d’una perspectiva estable. La nota que li atorga és Baa2. Els analistes destaquen, segons s’ha indicat des de l’executiu, “la solidesa institucional i la governança” que tenen el suport d’una “notable obertura internacional”. A banda, es considera que les finances públiques i l’economia en general aniran recuperant-se gradualment de l’impacte de la pandèmia.

Des de Moody’s s’ha volgut assenyalar que Andorra obté una elevada puntuació pel que fa a solidesa institucional. Es destaca “la qualitat” tant de les legislatives com de les executives i es parla de “fortalesa” a l’hora d’analitzar la societat civil i el poder judicial. Entrant al detall, l’agència d’avaluació posa en relleu la solidesa del marc fiscal o l’estratègia integral per adoptar els estàndards comuns de la Unió Europea, així com l’existència d’organismes com l’AFA, l’UIFAND o l’AREB.

Un punt que l’informe ha volgut remarcar és la sortida d’Andorra de la llista de la Unió Europea de jurisdiccions fiscals no cooperatives, el 2018, així com la integració de la diversa normativa de l’OCDE i l’adhesió al Fons Monetari Internacional l’octubre del 2020. Sobre aquest darrer punt, Moody’s considera que la decisió d’adherir-se a l’organisme internacional “enforteix la capacitat institucional del Principat, així com la creació de reserves internacionals per millorar la resiliència davant possibles escenaris d’estrès”. Un altre aspecte que es considera clau és la negociació per a l’Acord d’associació amb la UE. S’entén que aquestes converses tenen “potencial d’ampliar l’accés d’Andorra al mercat únic i fomentar noves oportunitats comercials i de negocis”.

Sobre la pandèmia, Moody’s ressalta que entre el 2013 i el 2019 Andorra va registrar any rere any superàvits pressupostaris. Això va permetre reduir la relació entre el deute i el PIB, així com l’existent entre pagament d’interessos i ingressos. Per aquest fet, l’agència augura una recuperació gradual de la crisi causada pel coronavirus, acompanyada d’una reducció del dèficit pressupostari en consonància amb un creixement de l’activitat econòmica.

L’informe es refereix també a l’augment de les taxes de vacunació i a l’enfortiment de l’activitat econòmica a la zona euro. Finalment, l’avaluador en el seu informe subratlla que el Principat compta amb una “economia madura amb una desocupació estructuralment baixa” i, alhora, amb una “infraestructura moderna que permet un accés generalitzat a Internet”. Es recorda el pes del turisme i el comerç en l’economia nacional, vinculats al flux de visitants, si bé s’apunta a la recuperació progressiva del sector.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending