El pla Engega redueix un 25% l’ajut directe per poder arribar a més vehicles

Enguany s’enfoca als elèctrics i híbrids endollables i manté la dotació de 750.000 euros, mentre que el programa Renova per millorar l’eficiència energètica dels edificis continua amb dos milions

David Forné i Carles Miquel.
David Forné i Carles Miquel. SFGA/JAViladot

La secretaria d’Estat de transició energètica, transports i mobilitat ha presentat les novetats del pla Engega per aquest 2024. Entre aquestes, hi ha una reducció del 25% de l’ajut directe per la compra d’un vehicle elèctric o híbrid endollable amb l’objectiu d’arribar a un major nombre d’unitats i poder allargar la durada del programa. Es manté la mateixa dotació que l’any passat (750.000 euros), mentre que el pla Renova per contribuir a la millora de l’eficiència energètica dels edificis manté els 2 milions d’euros.

Govern ha rebatejat el pla Engega com a pla e-Engega i enguany se centra només en els vehicles elèctrics i els híbrids endollables. El director d’Energia i Transports, Carles Miquel, ha explicat que es manté la mateixa dotació que l’any passat, és a dir 750.000 euros. Aquest any, però, s’ha reduït en un 25% l’ajut directe que l’executiu donava al comprador. En el cas dels turismes, es passa dels 8.000 als 6.000 euros per als elèctrics purs, mentre que el punt de venda mantindrà els 1.000 euros de descompte. Per als híbrids endollables hi ha un esgraonat que oscil·la entre els 1.000 i 3.000 euros en funció de les emissions.

En el cas de les furgonetes, la rebaixa en l’ajut és de 3.330 euros en el cas de les 100% elèctriques passant dels 13.000 als 9.700, mentre que en les híbrides endollables serà d’entre 1.000 i 4.500 euros. Pel que fa a les motocicletes, l’ajut de Govern és de 760 euros.

Miquel ha explicat que “els motors elèctrics tenen una eficiència del 80%, és a dir tres vegades més que els vehicles de combustió”

Miquel ha explicat que “els motors elèctrics tenen una eficiència del 80%, és a dir tres vegades més que els vehicles de combustió”. En aquest sentit, i després d’haver parlat amb l’Associació d’Importadors de Vehicles s’ha pres aquesta decisió “per tal que el programa tingui més continuïtat en el temps i es pugui arribar a més vehicles”. Concretament, l’any passat se’n van beneficiar 115 i s’espera que enguany puguin ser 140. A més, s’ha decidit retirar l’ajut al desballestament com fins ara.

Una altra de les novetats és que el comprador haurà de fer la sol·licitud des del primer moment acompanyat del concessionari. El secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, ha explicat que “es vol que sigui un procediment transparent des de l’inici i conèixer la persona a qui anirà destinada la subvenció”. A més, s’ha decidit retirar l’ajut al desballestament com fins ara.

Una altra de les novetats és que el comprador haurà de fer la sol·licitud des del primer moment acompanyat del concessionari. El secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, ha explicat que “es vol que sigui un procediment transparent des de l’inici i conèixer la persona a qui anirà destinada la subvenció”. Es deixa palès que es limita a 1 ajut per persona física i a 3 a les empreses. En aquest sentit, els concessionaris en podran rebre un per a un vehicle de demostració. Així mateix, no es podrà fer el canvi de nom fins al cap de tres anys.

Del 2017 al 2023, el pla Engega ha atorgat 4,6 milions d’euros i se n’han beneficiat 742 vehicles elèctrics.

DIGITALITZACIÓ DEL PLA RENOVA

D’altra banda, també s’ha obert la convocatòria del pla Renova per a millorar l’eficiència energètica dels edificis. Es manté el pressupost de dos milions d’euros. Del 2011 al 2023 s’han atorgat 15 milions d’euros, el que representa 100 milions en obres. Una de les novetats és la digitalització del procés per demanar la subvenció. S’haurà de fer a través del portal d’e-tràmits.

D’aquesta manera es contribueix a sufragar entre el 20% i el 40% de la instal·lació d’equips d’alta eficiència per la producció de calor i climatització per a usos de calefacció o producció d’aigua calenta. També es pot rebre una ajuda del 40% de l’import total de les obres per a la instal·lació d’equips d’aprofitament d’energia solar fotovoltaica i autoconsum, amb un límit màxim de 6.000 euros.

Les ajudes seran del 20% per la millora de l’eficiència energètica de les finestres i portes, amb la voluntat de millorar l’aïllament dels habitatges. També es contempla la possibilitat de sol·licitar ajudes per impulsar millores integrals dels d’aïllaments per al conjunt dels edificis, amb un suport econòmic d’entre el 15 i el 40%, i també millores per a la millora de l’accessibilitat o de seguretat industrial amb un ajut que pot oscil·lar entre el 10 i el 15%.

Els percentatges de suport econòmic es poden incrementar fins a 15 punts percentuals addicionals en cas que es rehabilitin habitatges que s’incorporin al mercat de lloguer, mentre si es rehabilita un edifici d’abans del 1980, l’augment és de 10 punts.

Comentaris (7)

Trending