El PIB d'Espanya i de França es desploma un 11% i un 8,3% el 2020 per culpa de la pandèmia

Es tracta de dues disminucions històriques, i en el cas francès s'anuncien dades encara pitjors

El PIB dels països veïns ha patit un descens històric.
El PIB dels països veïns ha patit un descens històric. ARXIU

El Producte Interior Brut (PIB) d'Espanya s'ha desplomat un històric 11% el 2020 per culpa de la pandèmia de coronavirus, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicades aquest divendres.  A França ha caigut un 8,3%. Són les pitjors xifres en aquest país des de l'any 1946.

En l'últim trimestre de l'any, l'economia espanyola ha aconseguit mantenir el creixement amb lleu 0,4%, lluny però del 16,4% dels mesos d'estiu, i que implica una disminució intertrimestral del 9%. En comparació amb el quart trimestre de l'any 2019, aquest octubre, novembre i desembre el PIB s'ha reduït un 9,1%. La contribució de la demanda nacional al PIB és de -6,3%, nou dècimes més que el trimestre anterior, mentre que la de la demanda externa aporta un -2,7%.

Segons l'INE, la caiguda interanual del PIB s'explica en bona part per la despesa de consum final de les llars, que durant el quart trimestre va caure un 8,4% interanual. També dins la demanda nacional destaca la formació bruta de capital, que entre octubre i desembre va experimentar un descens interanual del -14,3%. Aquestes partides, però, queden lleugerament compensades per l'evolució de la despesa de les administracions públiques, que durant el quart trimestre va incrementar-se un 7%.

A França, la previsió és que la caiguda arribi al 9%, la dada més baixa des del final de la Segona Guerra Mundial.L'economia francesa va resistir millor el segon confinament de la tardor, ambun baixada del PIB de només un 1,3%, penalitzat per la caiguda del consum de les llars però equilibrat amb la inversió i el comerç exterior.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending