La pèrdua d’atractiu d’Andorra du la cooperativa de Guissona a promoure una àrea al Pla de Sant Tirs

Els treballs per adequar els terrenys a la localitat urgellenca ja s’estan fent davant el neguit d’empresaris del sector alimentari i dels carburants que reclamen més suport de l’administració

Zona on s'estan fent els treballs preparatoris.
Zona on s'estan fent els treballs preparatoris.

La pèrdua d’atractiu que progressivament està sofrint el Principat en relació amb l’encariment de preus i, fins i tot, de diferencial fiscal, que al final redunda en el mateix en vista als visitants, seria un dels elements que haurien empès la cooperativa Guissona a promoure una gran àrea al Pla de Sant Tirs, al municipi de Ribera d’Urgellet. Els treballs de moviments de terres i adequació del terreny ja s’estan duent a terme.

La voluntat de bonÀrea cooperativa seria tant el de ‘pescar’ clients entre els centenars de milers de persones que passen per aquell punt en direcció a Andorra com el d’atraure ciutadans residents al Principat, que podrien acabar trobant en aquell indret millors preus que els que es donen al país. Encara que tot plegat és molt incipient -però la voluntat de la cooperativa de Guissona totalment decidida-, empresaris del sector de l’alimentació i dels carburants estan d’allò més preocupats.

En efecte, segons les fonts, el projecte que pretén bonÀrea seria el d’impulsar un dels complexos notables que té en altres punts, que incorpori un supermercat d’importants dimensions i una estació de servei amb preus molt competitius. Els empresaris consultats han remarcat que l’administració andorrana ha de fer un esforç per trobar mecanismes que tornin a facilitar el distanciament del diferencial especialment en relació a Espanya, on hi ha menys distància i, fins i tot en alguns casos, es troben millors oportunitats.

WhatsApp Image 2022 05 13 at 4.54.19 PM
Indret on es preveu la construcció de l'àrea de Guissona.

En aquest sentit, i també ho han remarcat consumidors, ja es va alertar que gravar amb més impostos els carburants no era la millor fórmula. I la situació s’ha agreujat per la inflació subjecta a la guerra d’Ucraïna i pels esforços fiscals que sí que s’estan fent a l’Estat espanyol. Més encara, i en relació per exemple a la taxa verda imposada pel Govern, les fonts remarcades han indicat que no és tant el que suposa a nivell de preu, que també, sinó el missatge subliminal que es dóna: a Andorra cada cop més impostos i tarifes o preus més elevats.

MÀXIMS HISTÒRICS

Com evidencien les dades fetes públiques aquest dilluns pel departament d’Estadística, els preus mitjans dels carburants durant el mes d’abril han marcat, de nou, màxims històrics en tots els tipus de fuels. Molt a veure hi tenen a veure les qüestions geopolítiques, però la manca de suports fiscals públics i, per contra, la inclusió de la taxa sobre el carboni, com s’ha dit, contribueix més encara a la inflació en el preu de venda.

El preu mitjà del gasoil de calefacció s’incrementa l’abril un +4,3%, el del gasoil de locomoció i el gasoil de locomoció millorat han augmentat, ambdós, un +4,2% i el de la gasolina sense plom de 95 octans i la gasolina sense plom de 98 octans, tots dos un +1,5%

Durant el mes d’abril del 2022, s’ha produït un augment generalitzat dels preus mitjans dels carburants respecte al mes anterior. El preu mitjà del gasoil de calefacció s’incrementa un +4,3%, el del gasoil de locomoció i el gasoil de locomoció millorat han augmentat, ambdós, un +4,2% i el de la gasolina sense plom de 95 octans i la gasolina sense plom de 98 octans, tots dos un +1,5%. Si es compara amb el mes d’abril del 2021, s’ha produït també un augment general dels preus mitjans dels carburants: el del gasoil de locomoció un +58,4%, el del gasoil de locomoció millorat un +56,8%, el de la gasolina sense plom de 95 octans un +37,5% i el de la gasolina sense plom de 98 octans un +35,6%.

El preu del gasoil de calefacció ha augmentat en un +70,1%. Pel que fa a la comparació dels preus mitjans dels darrers dotze mesos amb el mateix període anterior, es constata també un augment general. El del gasoil de locomoció i el del gasoil de locomoció millorat han augmentat un +31,7% i un +30,8% respectivament. El de la gasolina sense plom de 95 octans i el de la gasolina sense plom de 98 octans augmenten un +27,0% i un +25,5% respectivament. El del gasoil de calefacció ha augmentat un 37,7%.

Etiquetes

Comentaris (24)

Trending