Les patronals hoteleres neguen abusos amb els ERTO

Remarquen que el desig de les empreses es poder rebre turistes i treballar i que qui va continuar tancat a l’estiu ho va fer perquè les pèrdues si obrien haguessin estat molt importants

Rètol d'un establiment hoteler.
Rètol d'un establiment hoteler. Toni Solanelles

Les patronals dels hotels defensen que cap dels seus afiliats va abusar de la possibilitat de posar les seves plantilles en ERTO. Responen a les crítiques fetes des del Govern, i més concretament per part del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. Les dues entitats que representen el sector deixen clar que el desig dels negocis és poder estar oberts i rebre turistes i no pas acomodar-se amb aquestes ajudes.

Des de la Unió Hotelera (UH), el seu director, Jordi Pujol, admet que, durant l’estiu, i malgrat que ja podien arribar visitants, hi va haver establiments que van continuar tancats. Ho xifra en un 20% dels que obrien habitualment aquests mesos, però remarca que “ho van decidir perquè les pèrdues si s’haguessin activat haurien estat molt importants”.

Així, assegura que “jo he estat amb aquests hotels i he vist el que facturen; els hi hagués costat molts diners obrir aquests mesos”. I és que, explica, es tracta d’establiments que, durant l’estiu, tenen ocupacions força baixes, en estat situats a parròquies altes.

En canvi, Pujol, defensa que molts altres establiments sí que van arriscar i es van posar en marxa. “Tothom va veure que no era rendible obrir, però la majoria va decidir fer-ho”, comenta. De fet, entén que aquells negocis que no es van activar van permetre que els números vermells dels que sí que ho van fer fossin més suportables.

Per la seva banda, la presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra, Cristina Canut, també defensa que “no som hotelers que ens acomodem en els ERTO”. Al contrari, afirma que “estem esperant poder treballar  i així li hem dit al ministre”. Recorda que “quan vam poder sortir al juny de les suspensions de contracte, ho vam fer al juny amb ganes de treballar aquells mesos”. Així, afirma que a l’entitat “no ens consta que hi hagi hagut cap abús”.

Comentaris

Trending