La pandèmia redueix un terç els beneficis d’Andorra Telecom

La forta davallada dels ingressos per itinerància fins al 30 de setembre i els ajuts a les empreses afectades pel confinament afecten de forma directa els guanys de la companyia

Seu d\'Andorra Telecom.
Seu d\'Andorra Telecom.

La pandèmia ha afectat de forma significativa el negoci d’Andorra Telecom. Així, i fins al 30 de setembre, el benefici net de l’exercici 2020 havia caigut un terç en comparació al mateix període del 2019. En aquesta davallada influeix, per una banda, el programa de descomptes aplicats a les empreses afectades per les mesures adoptades per combatre el coronavirus i, per l’altra, la forta reducció d’ingressos provinent de l’ús dels mòbils que fan els turistes.

Així es posa de manifest en la liquidació pressupostària de la companyia de telecomunicacions a 30 de setembre del 2020, document al qual ha tingut accés Altaveu. En ella queda clar que l’empresa no ha pogut escapar de l’impacte econòmic provocat pel coronavirus. Té beneficis, sí, però considerablement inferiors als assolits durant el mateix període del 2019.

Així, Andorra Telecom va tancar el tercer trimestre amb un resultat net de 15,6 milions d’euros. Es tracta d’una xifra inferior en gairebé un 33% al de l’any anterior, tot i que no tan negativa si es compara amb la previsió pressupostària.

La davallada del turisme ha comportat que per itinerància es passi a ingressar 16,45 milions fins al setembre, pels 22,9 del 2019... i encara falten les dades de finals d’any també sense visitants

En aquesta davallada de beneficis influeixen principalment dos factors. El principal, la caiguda dels ingressos per itinerància. És a dir, per l’ús que fan els turistes o visitants dels seus mòbils un cop són al país. Arran de l’esclat de la pandèmia, al març, durant més de tres mesos l’arribada d’estrangers va ser gairebé impossible i això s’ha traduït en una xifra de negoci molt més reduïda.

En concret, dels 22,9 milions aconseguits durant els tres primers trimestres del 2019, s’ha passat a únicament 16,45. És a dir, 6,45 menys. Una davallada del 28,2%. I això que la mateixa companyia admet que les xifres podrien haver estat pitjors, fet que s’ha evitat amb “un estiu que ha sobrepassat considerablement les expectatives del consum dels turistes”.

Evidentment, tot fa pensar que la caiguda final de l’any serà encara molt més important. Des de finals d’octubre, cal recordar, les restriccions adoptades tant a França com a Catalunya per intentar frenar l’expansió del coronavirus han fet que l’arribada de turistes al Principat hagi caigut de nou de forma important, amb l’excepció dels francesos en les darreres setmanes del 2021. 

El segon factor que ha influït en la retallada de beneficis són les ajudes que la companyia, a instàncies del Govern, va aplicar per beneficiar les empreses afectades pel tancament forçat pel confinament. “La facturació del negoci tradicional s’ha vist reduïda en un 1,9%”, explica el document, tot indicant que això es deu “principalment a l’impacte dels descomptes aplicats als clients nacionals en el segment de telefonia fixa”. En concret, això ha suposat una caiguda d’ingressos xifrada en 1,4 milions.

Comentaris (3)

Trending