Omplir el dipòsit surt entre un 6% i un 14% més barat que fa un any

El preu dels carburants s’ha moderat a l'abril després de l’esclat de la guerra a Ucraïna que va provocar increments importants, sent el gasoil el que ha patit un descens més elevat

Sortidors de benzina a una estació de servei del país.
Sortidors de benzina a una estació de servei del país. T. S.

L’esclat de la guerra a Ucraïna va disparar el preu dels carburants i això, sens dubte s’ha notat durant tot aquest temps a la butxaca dels consumidors en què omplir el dipòsit els ha sortit més car. Tot i això, els preus de l’abril en comparació amb els del mateix mes del 2022, just dos mesos després de l’inici del conflicte bèl·lic s’han moderat. La diferència és especialment important en el gasoil. En el quart mes de l’any els conductors han pagat gairebé un 14% menys que el mateix període de l’any passat, mentre que els que tenen un vehicle de benzina el descens ha estat del 6%.

Segons les dades publicades pel departament d’Estadística, el preu mitjà del gasoil de locomoció a l’abril era d’1,355 euros el litre, el que suposa un descens de l’1,7% respecte al març i d’un 13,9% si ho comparem amb el mateix mes del 2022, quan costava 1,573 euros. La disminució és més important en el cas del gasoil de calefacció, que tornava a estar per sota de l’euro, (0,979 euros). Un descens del 20,3% quan a l’abril de l’any passat es pagava a 1,228 euros el litre.

Quant a la benzina, la de 95 octans ha tingut un preu d’1,486 euros, que és una xifra un 6% inferior a la de l’abril passat, mentre que si ho comparem amb el març s’ha incrementat un 1,9%. En el cas de la de 98 octans el descens respecte a l’any anterior ha estat del 5,7%, però s’ha incrementat un 1,8% vers al març.

Si agafem de gener a abril d’aquest 2023 i ho comparem amb els mateixos mesos del 2022, els preus s’han mantingut bastant estables amb una caiguda de l’1% de la benzina de 95 octants i un increment del gasoil de locomoció de l’1%.

Finalment, si s’eliminen les variacions causades pels efectes del calendari i del període de l’any en què ens trobem es constata que el gasoil de locomoció té una tendència a l’alça, però negativa en els darrers dos mesos, situant-se en un -1,5%, mentre que en el cas de la benzina hi ha hagut una estabilitat.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending