Només hi ha onze convenis col·lectius dipositats al departament de Treball

El PS lamenta que des del 2004 només s’hagi ratificat un article més de la Carta Social Europea, però Marsol defensa que “no volem signar per després tenir informes que ens diguin que no complim”

La ministra Conxita Marsol durant la seva intervenció al Consell General.
La ministra Conxita Marsol durant la seva intervenció al Consell General. DEMÒCRATES

El departament de Treball només té dipositats onze convenis col·lectius, una xifra del tot insuficient i que, aparentment, el Govern voldria que s’incrementés de manera important. Així ho ha apuntat la ministra de Presidència, Economia i Treball, Conxita Marsol, durant el frec a frec que ha mantingut al Consell General amb la presidenta del grup socialdemòcrata, Judith Casal, que ha lamentat que des del 2004 només s’hagi ratificat un article més dels 19 que en aquell moment es van firmar de la Carta Social Europea. En total, en té 31.

Marsol ha assegurat que la intenció del Govern seria donar llum verda a més articles de l’esmentat catàleg europeu de drets i garanties en matèria laboral. Però ha assegurat que hi ha aspectes que “no els podem aplicar perquè ens falta la part de representació dels treballadors” en l’òrbita empresarial. La titular d’Economia i Treball ha deixat clar a Casal que “les lleis hi són, però no han donat resultat”, per tant, abans de signar res a nivell internacional, “primer hem de fer feina a nivell intern”.

salazar
La consellera Judith Casal s'ha interessat per la Carta Social Europea. | PS

Es referia en aquest sentit la ministra al fet de buscar mecanismes per incentivar la creació pragmàtica de representants dels treballadors i altres figures equiparables. Marsol ha explicat que l’article 22, que és el primer que es ratifica des del 2004 “sí el podem aplicar” però la resta encara no s’hi està en disposició. I “signar convenis per posar-me medalles no és la meva manera de fer. Si els signo és per poder-los aplicar”, ha dit la ministra. I encara ha anat més enllà: “No volem signar per després tenir informes que ens diguin que no complim.”

La representant socialdemòcrata, però, ha recordat a Marsol que en un treball conjunt entre el comitè europeu dels drets socials i els departaments d’Afers Socials i Treball es va recomanar signar més articles atès que s’estaria en disposició de complir més proposicions de les incloses en la Carta Social Europea, més enllà de l’article 22 respecte el contingut del qual “ens sentim còmodes”, segons Marsol. Judith Casal ha demanat a la ministra que aporti els informes interns que avalin que no es poden ratificar més articles més enllà de l’esmentat 22.

Comentaris

Trending