“No podem estar contents, però sí esperançats en una recuperació ràpida”

El president de l’AGIA, Jordi Galobardes, admet que la davallada d’activitat del 2020 no és una bona notícia, però assegura que és més moderada del que s’esperava i que el sector treballa encara que sigui “a ritme lent”

Jordi Galobardas, president de l'AGIA.
Jordi Galobardas, president de l'AGIA. G. P.

La compravenda de béns immobiliaris va partir, com altres sectors econòmics, l’impacte de la pandèmia del coronavirus al llarg de l’any passat. Van caure un 18,7% les transaccions i un 15% el valor global. Es tracta ,però, d’una davallada que els empresaris consideren un mal menor. Esperaven, de fet, que el cop fos més fort. Des del Col·legi de Gestors i Agents Immobiliaris (AGIA) s’apunta que les dades els fan confiar en una recuperació ràpida un cop la situació sanitària millori i s’estabilitzi l’econòmica.

Així ho ha explicat a Altaveu el president de l’entitat, Jordi Galobardes. “Si ens arriben a dir que la caiguda és del 40 o el 45%, no m’hagués estranyat. Amb un 18%, en canvi, no podem estar contents però no és una davallada tan forta com podíem esperar”, ha comentat. I és que, recorda, igual que altres sectors, es va estar pràcticament parat durant els mesos de confinament i també s’ha sentit els efectes de les restriccions de mobilitat adoptades pels països de l’entorn.

RÈTOL ANUNCIANT PISOS DE LLOGUER EN UN EDIFICI D'ESCALDES-ENGORDANY

Relacionat

El coronavirus també impacta en el ritme del mercat immobiliari

Que el mercat immobiliari s’ha frenat, doncs, és una evidència. També, apunta Galobardes, que la davallada ha estat menor del que podia haver estat. “No podem estar contents, però sí esperançats”, indica. Així, es confia que “quan les coses millorin, ens recuperarem ràpidament”.

De fet, explica que malgrat que el ritme és lent, encara ara “hi ha una certa demanda”. Per tant, “treballem a mig gas però anem fent”. Un dels detalls que destaca és el fet que “hi ha gent que vol canviar d’habitatge perquè ara valora més tenir accés a l’aire lliure” i apunta que la majoria d’operacions que abans del confinament estaven avançades “es van ajornar, però no s’han perdut”.  

Un dels detalls curiosos de les dades fetes públiques des del departament d’Estadística és el fet que, al llarg de tot el 2020, només es va tancar una operació de compravenda d’un bé immoble d’obra nova. Es tracta, apunta Galobardes, d’un detall que pot sorprendre però que té la seva explicació. “Fa dos anys que tot just estem sortint d’una crisi i encara ho fem a poc a poc”, recorda. Així, “les promocions privades que es van iniciar fa dos o tres anys no tenen encara el producte al mercat”. També alerta que “s’està fent molta cosa de gamma alta” i, en canvi, “falta producte de nivell mitjà”.

Jordi Galobardas, president de l'AGIA.

Relacionat

“El mercat no porta a fer pisos a lloguers accessibles; cal una participació del sector públic”

Avisa, a més, que aquesta situació es pot allargar perquè, de moment, les possibles noves promocions estan aturades. “L’inversor sí que ha parat i fins que no passi tot, no hi tornarà. És més poruc i, els bancs, també”, ha remarcat.

Comentaris (1)

Trending