Les mesures d’estalvi energètic finalitzaran el dia 15 lluny de l’objectiu del 15% marcat

Govern considera que la davallada de preu als mercats internacionals de l’electricitat i una menor tensió a la xarxa continental permet posar fi a les obligacions, que tot just han permet una reducció real en comparació a l’any passat de l’1,5%

Carles Miquel ha fet balanç de les mesures.
Carles Miquel ha fet balanç de les mesures.

Les mesures d’estalvi energètic obligatòries finalitzaran el pròxim dimecres. Govern considera que ja no hi ha necessitat de mantenir-les vista, per un costat, l’actual situació als mercats energètics europeus i per l’altre, el fet que no hi ha una tensió excessiva a la xarxa. Per tant, no es prorrogarà el decret que arribarà al seu final el dia 15. Una normativa que, ha hagut de reconèixer el Govern, ha tingut un efecte inferior al que es volia. S’ha quedat força lluny del 15% d’estalvi que s’havia marcat.

Així ho ha explicat el director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, que ha destacat que la situació ha millorat de forma considerable si es compara amb l’existent ara fa uns mesos, quan primer al setembre amb el sector públic, i ja més endavant amb els diferents àmbits empresarials, es va tirar endavant aquesta sèrie d’actuacions per mirar de reduir el consum energètic, i essencialment elèctric, del país.

Així, Miquel ha indicat que la situació als mercats ha variat de forma substancial. L’electricitat, ara, costa molt menys que uns mesos enrere. I això, de retruc, evita que les dificultats econòmiques de FEDA empitjorin. També hi ajuda, ha indicat, el fet que les tensions de demanda d’energia al continent no han estat tan fortes com es podia preveure.

Un establiment a l'eix comercial amb la porta oberta i una cortina d'aire activada.

Relacionat

Les mesures d’estalvi energètic no prohibeixen les cortines d’aire calent dels comerços

Pel que fa al balanç de les mesures, Govern estima que han permès reduir el consum que s’hauria produït en circumstàncies normals. Fins a 13,5 gigawatts per hora (GWh), segons ha afirmat el director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic. Ara bé, es tracta d’un càlcul on s’introdueixen factors com l’augment de la població resident, del nombre de turistes i de l’activitat econòmica -per exemple, una menor quantitat de neu que ha obligat les estacions a produir-ne de forma artificial-. La realitat és que el consum, tot i ser més moderat, ha quedat lluny de l’objectiu marcat en el seu dia del 15%.

Així, Miquel ha explicat que el consum real entre setembre i febrer ha estat de 3,08 Gwh. En canvi, en el mateix període de l’hivern 2021-22, va ser de 3,12. Per tant, la davallada real seria únicament de l’1,5%. Ara bé, des de l’executiu s’ha volgut posar en relleu diferents factors com ara una major activitat turística i econòmica que li permeten assegurar que, en circumstàncies normals, la despesa hagués estat superior: de fins a 321,6 Gwh. Per tant, segons Govern, l’estalvi assolit serà del 4,2%.

Es tracta, però, d’una reducció que varia força segons cada àmbit. Així, la millora ha estat substancial en l’enllumenat públic (-20,9%) o l’administració (-11,6%). En canvi, més modest ha estat l’avenç a l’hoteleria i la restauració, al comerç o, especialment, a les estacions d’esquí. En aquest darrer cas, de fet, les dades reals indiquen un consum superior aquests darrers mesos al del mateix període anterior, per culpa d’un major ús dels canons de neu artificial.

Per a Miquel, cal valorar positivament aquest balanç. “És un primer pas, s’han posat les bases per posar un model més sobri en matèria energètica, que ha de permetre estalvi en situacions ja no només de crisi energètica sinó del nostre dia a dia”, ha comentat. A banda, entén que “l’objectiu era limitar l’impacte de l’augment de preus als mercats i ho hem assolit”.

Al llarg d’aquests mesos, s’han fet fins a 630 inspeccions per comprovar que les empreses seguien les instruccions del decret. Cap d’elles, però, ha suposat obrir un expedient sancionador. “S’ha fet campanya activa d’informació amb la qual podem obtenir compromisos a més llarg termini”, ha comentat.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending