La llei de contractació obligarà Govern a fer per lots bona part dels concursos públics

El text, que es votarà dijous al Consell, incorpora canvis que, segons fonts de la comissió legislativa d’Economia, han de donar més opcions a les empreses petites i mitjanes a l’hora d’optar a licitacions

andorradifusio rtva encamp repren obres remodelacio carrer sant jordi 2042022185018
andorradifusio rtva encamp repren obres remodelacio carrer sant jordi 2042022185018

La nova llei de contractació pública està ja tancada i preparada per a la seva votació al Consell General. Tindrà, a més, un ampli suport de l’arc parlamentari. A banda de la majoria, també hi votarà a favor el grup socialdemòcrata, que ha vist com bona part de les seves propostes han estat incorporades al text. Entre altres, el fet que bona part dels concursos públics s’hauran de parcel·lar per lots per donar opcions a presentar-s’hi a empreses més petites.

El projecte legislatiu és un dels punts de l’ordre del dia de la sessió de Consell que s’ha de celebrar dijous. S’ha tancat després d’un treball en comissió on s’han hagut d’analitzar un centenar d’esmenes. Entre elles les que, des del PS, apostaven per una “llei més possibilista” segons han explicat fonts de la formació, “pel conjunt de les empreses andorranes”. Entre altres, perquè ara, els processos de licitacions s’obren a negocis de mida petita o mitjana.

Les empreses de països no comunitaris només podran participar en concursos al Principat si hi ha reciprocitat; és a dir, si societats andorranes poden licitar al sector públic de l’Estat d’origen dels negocis i ho hauran d’acreditar

I això serà gràcies al fet que la mateixa administració haurà de promoure que, quan es faci un projecte constructiu, l’estudi d’enginyeria o arquitectura responsable ja el prepari amb la possibilitat, que s’haurà d’emprar “com a normal general” de fer licitacions per lots. D’aquesta forma s’evitarà, segons les fonts de la comissió consultades, que una gran empresa agafi tota l’obra i acabi fent ella la subcontractació. Des del PS es defensava, en el moment de presentar les esmenes, que això molts cops acabava suposant encàrrecs a empreses estrangeres.

“La regla general demana que es faci per lots. No fer-ho serà l’excepció”, han apuntat les fots consultades, que remarquen que, de fet, no es tracta de cap especificitat andorrana. “És respectar les directives europees i, al final, l’acord d’associació ja ho voldrà així”, asseguren. S’entén que “es guanya en transparència i en seguretat jurídica”.

Un altre punt consensuat del text, fruit d’una esmena socialdemòcrata que s’ha acabat negociant i tancant amb un redactat diferent, fa referència a la possibilitat que empreses estrangeres, i específicament les de fora de la Unió Europea, puguin participar en concursos al país. Es deixa clar que, per fer-ho, “han de justificar mitjançant un informe que l’Estat de procedència admet, al seu torn, la participació d’empreses andorranes en la contractació amb els ens del seu sector públic”.

Jordi Font i Susanna Vela, durant la roda de prema.

Relacionat

El PS vol reduir al màxim les subcontractacions per tirar endavant treballs públics

El que sí que no incorpora la llei és la figura de “recurs urgent o especial” que volia incorporar el PS via esmena. Fonts de la formació, però, han tret importància al refús d’aquesta proposta. De fet, han valorat que, en un futur, els acords amb la Unió Europea acabaran fent que s’inclogui a la normativa andorrana.

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, en una imatge d'arxiu.

Relacionat

La nova llei de contractació pública escurça els pagaments a 30 dies i afavoreix la sostenibilitat

En línies generals, la sensació entre majoria i socialdemòcrates és que el text “millora la situació actual”. Per això, i a l’espera de com es pronunciï Terceravia, té assegurat un suport més enllà del dels grups que donen suport a Govern en la votació de dijous.

La ministra Sílvia Calvó durant la sessió de Consell General d'aquest dijous.

Relacionat

Govern obre les formacions per explicar a les administracions la llei de contractació pública

Comentaris (2)

Trending