El PS vol reduir al màxim les subcontractacions per tirar endavant treballs públics

La formació proposa que els concursos es parcel•lin per lots per donar opcions a accedir directament a empreses petites, al mateix temps que volen introduir la figura del recurs urgent o especial en el marc d’aquests procediments

Jordi Font i Susanna Vela, durant la roda de prema.
Jordi Font i Susanna Vela, durant la roda de prema. PS

El grup socialdemòcrata vol reduir al màxim les subcontractacions en el marc els treballs realitzats per a l’administració. Aquest és un dels objectius de les esmenes presentades a la nova llei de contractació pública, ara a tràmit parlamentari. Per a la formació, el que toca és que des de Govern, comuns o altres entitats se separin els projectes per lots, fet que ha de permetre, també, accedir-hi a empreses de mida més reduïda. A banda, també es vol crear l’opció del recurs urgent, en el marc d’un procés de licitació.

Aquest són els principals canvis que des de la principal bancada de l’oposició es volen introduir al text legislatiu. En total, s’han presentat 43 esmenes. Moltes d’elles, com ha explicat el conseller general Jordi Font, tenen com a finalitat adaptar la llei “a la nostra realitat econòmica”. Per això, s’entén que “els projectes s’han de fer en lots separats”.

La formació també vol que es faci servir el principi de reciprocitat per decidir si empreses dels països europeus poden participar en els concursos públics al Principat i que, per tant, es permeti si les andorranes també ho poden fer a altres Estats

Per posar, un exemple, en una obra a la xarxa viària que es facin concursos diferents per actuacions com ara el desmunt, l’enquitranament o la senyalització. Sobre aquest punt, des del PS s’ha posat en relleu que “avui s’adjudica a un sol prestatari de serveis, que acaba fent la feina que hauria d’haver fet l’arquitecte, que és separar-ho per lots, i subcontracta les empreses, sobre les quals s’assoleix també un benefici industrial”. A banda, el parlamentari ha lamentat que “molts cops s’acaba encarregant a fora i, per tant, es fa un mal servei a les empreses del país”.

A banda, també es vol que “Govern i comuns siguin proactius” a l’hora d’ajudar a aquests petits negocis a homologar-se per poder participar en els concursos públics. Font ha assegurat que el canvi proposat ja segueix “la tendència que marca la directiva europea”. I aquesta, ha apuntat, ja indica que “la forma correcta de procedir” és la parcel·lació dels contractes.

Una altra proposta que es fa és la creació de la figura del “recurs urgent o especial”. En aquest cas, Susanna Vela ha explicat que es tracta d’un “tribunal intern” que es crearia per als concursos públics. Els interessats a prendre part podrien presentar-lo en qualsevol fase del procés, com ara si hi ha dubtes sobre el plec de bases o un cop obertes les ofertes. “Està funcionant a les administracions dels països veïns i s’ha vist com a una bona eina perquè evita haver d’anar a la Justícia. És més eficient perquè dona resolució en un termini més breu que els tribunals”, ha defensat la parlamentària.

Així, Vela ha indicat que serà “una acció gratuïta”. A banda, la mateixa administració haurà de respondre en un termini màxim de quinze dies i sempre hi haurà l’opció, si no s’està d’acord, de recórrer a la via judicial. “Ha d’ajudar a resoldre els problemes de forma eficient i eficaç”, ha argumentat la parlamentària escaldenca.

Amb les esmenes presentades, la formació també vol acotar la participació de les empreses estrangeres. “Volem que la llei faci imperar el principi de reciprocitat”, ha comentat Font. Per tant, “les acceptarem sempre que les andorranes tinguin aquesta potestat als concursos d’altres Estats”.

Comentaris (2)

Trending