La nova llei de contractació pública escurça els pagaments a 30 dies i afavoreix la sostenibilitat

Calvó afirma que el projecte legislatiu "busca una major transparència perquè els ciutadans tenen dret a saber que se'n fa del diner públic"

Comentaris

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, en una imatge d'arxiu.
La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, en una imatge d'arxiu. ARXIU

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sosteniblitat, Sílvia Calvó ha presentat el projecte de llei de contractació pública que va ser aprovat aquest dimecres per Govern ii que entrarà a tràmit al Consell General ben aviat. Substitueix una llei del 2000. Calvó ha destacat la sostenibilitat i la inclusió com a eixos del nou text. "Busca una major transparència perquè els ciutadans tenen dret a saber que se'n fa del diner públic". S'escurcen els terminis de pagament a 30 dies i això, segons Calvó, va relacionat amb la digitalització. El projecte de llei és fruit d'un any de treball i consta de 130 articles.

La ministra ha afirmat que entren en valor altres aspectes a banda del preu. D'aquesta manera, el projecte afavoreix la transparència, la concurrència pública, la modernització dels processos administratius i la sostenibilitat, i inclou tots els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Aquesta llei que és capdavantera a escala europea, impulsa un model de contractació pública compromesa amb el desenvolupament sostenible que permetrà propulsar un creixement integrador socialment, promotor de les polítiques de gènere, afavoridor dels drets de les persones amb discapacitats i compromès amb el medi ambient.

A més, el projecte també contempla que els adjudicadors poden reservar determinats contractes als operadors econòmics amb programes d’ocupació que tenen com a objectiu principal la integració social i professional de les persones discapacitades o en risc d’exclusió social. Calvó s'ha mostrat convençuda que estem "la implementació d’aquests nous criteris per a l’adjudicació de projectes repercutirà de manera positiva en la transformació cap a un sistema més sostenible i inclusiu del model privat".

El text manté la preferència dels contractes nacionals. Als contractistes estrangers s'aplicarà el contracte de reciprocitat. Es cera una junta de contractació amb representants dels operadors econòmics. La ministra ha apuntat que la reformulació de la llei té una aposta clara per la digitalització i simplificació de la burocràcia, element inclòs al projecte de Govern anomenat Horitzó23. “Respectant sempre la transparència i el rigor de la gestió del diner públic, cal avançar cap a la modernització de l’administració”.

En aquesta matèria una de les novetats més destacades, tal com ha ressaltat Calvó, és la creació d’una la plataforma de contractació digital. L’eina, implementada per l’administració general, es posa a disposició del conjunt del sistema econòmic del país per publicar-hi totes les licitacions i els seus resultats a través d’internet, amb un portal únic per a tot el sector públic. “Aquest mecanisme simple però, necessari, promou un estalvi de recursos públics i de temps, sense renunciar a la seguretat jurídica que ha de presidir la contractació pública”, ha argumentat Calvó. A més, la factura electrònica, permetrà reduir els terminis de pagament a 30 dies.

Per altra banda, ha explicat que el nou model de contractació preveu que la presentació de les ofertes es faci en tres sobres, cosa que afavoreix
l’objectivitat i la transparència. Mentre que fins ara l’oferta qualitativa i l’econòmica es coneixien i es puntuaven de manera conjunta, la Llei que impulsa el Govern determina que els aspectes avaluables qualitativament es puntuaran primer i l’oferta econòmica es calcularà després.
Compromesa amb el teixit empresarial andorrà.

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending