“L’exit de l’Acord d'associació dependrà de la voluntat dels andorrans”

El catedràtic de dret internacional a la Universitat de Barcelona, Andreu Olesti analitza l'encaix d'Andorra a la Unió Europa i l'impacte del Brexit en un webinari de l'Empresa Familiar Andorrana

Comentaris

El catedràtic Andreu Olesti.
El catedràtic Andreu Olesti. Altaveu

El catedràtic de dret internacional a la Universitat de Barcelona, Andreu Olesti ha opinat que amb l'Acord d'associació d'Andorra amb la Unió Europea (UE) hi ha part de la societat del país que el considerarà beneficiós i una altra part que comportarà sacrificis. "perquè la societat andorrana no és monolítica". Creu que"els acords no et solucionen res. Són instruments que seran bons o dolents segons el consens que tinguin en la societat andorrana". Sobre la influència del Brexit en el Principat ha recordat que seran negociacions entre dos països.

Olestiu, que ha participat en un webinari organitzat per l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), diu que la UE afronta desafiaments importants en l’àmbit exterior amb una dinàmica de funcionament basada en el consens entre tots els estats membres. Una fórmula que pot haver quedat obsoleta: "En la mesura que els organismes multilaterals sembla que van de caiguda, indirectament es perjudica la posició exterior de la UE".

Ha explicat que el problema "és que alguns estats membres encara no han decidit com volen tractar el Regne Unit un cop fora de la UE si finalment hi ha Brexit: com un rival o bé com un aliat" i afegeix que "també caldrà gestionar els efectes del Brexit sobre el funcionament intern de la UE, en especial pel que fa al finançament i a la projecció exterior".

La del Brexit, segons Olesti, "serà una negociació especial" i ha manifestat que "el multilateralisme va en retrocés, relegat cada vegada més pel bilateralisme entre grans potències".

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending