Govern ha arribat a acumular factures impagades a proveïdors per valor de gairebé 12 milions

Jover imputa a problemes informàtics i de recursos humans un retard per qual el ministre s’excusa i malgrat matisar que no tots els impagaments tenen el mateix impacte reconeix que la situació encara no s’ha normalitzat

Eric Jover escolta, seriós i atén, la pregunta formulada per Pere López.
Eric Jover escolta, seriós i atén, la pregunta formulada per Pere López. Toni Solanelles

El ministre de Finances, Eric Jover, ha quantificat en 11,8 milions d’euros la xifra que representaven fa poques setmanes les factures de proveïdors que el Govern tenia pendents de pagar, justament quan va saltar la preocupació de molts empresaris per la qual es posava de relleu que se’ls devien molts diners. El titular ministerial ha confirmat que són problemes informàtics i de recursos humans els que han generat aquestes dilacions i ha reconegut que no s’han resolt del tot. Jover ha evitat reconèixer si també es deuen prestacions socials tals com els ajuts a l’habitatge.

El responsable de Finances ha respost al Consell General una pregunta formulada pel socialdemòcrata Pere López, que s’havia interessat, alhora que lamentat, els impagaments. Jover ha iniciat la seva intervenció demanant excuses per la situació. I després de donar la xifra dels 11,8 milions, també ha deixat clar que es tractava d’una xifra “teòrica”, atès que pren com a base la data d’emissió de la factura i no pas la de venciment, amb la qual cosa, tot plegat faria reduir la quantitat enunciada.

Una imatge de la façana principal de l'edifici administratiu de Prat de la Creu.

Relacionat

Govern al·lega un “problema informàtic” per no abonar les factures als proveïdors

A banda d’això, el 30% de la xifra esmentada té a veure a proveïdors del propi sector públic i no redunda, ha dit Jover, en el teixit empresarial, i un altre 20% de les facturacions pendents són certificacions d’obra que passen per un circuit “més complicat”. A més a més, ha destacat Jover, com que el programa informàtic recentment implementat no pot discriminar per data, “hem pagat factures més recents que d’altres de més antigues” i que continuen penjades.

Amb tot, el ministre ha agraït i destacat la feina de l’àrea de comptadoria, que ha explicat que tramita 35.000 factures anuals. També ha anunciat Jover una prova pilot en un ministeri concret en què totes les factures seran digitalitzades, mirant de resoldre així un problema que es pot donar ara amb duplicitats, atès que s’accepten la modalitat paper i la digital.

INTERESSOS DE DEMORA

El que més enfrontament ha generat entre Jover i López ha estat la demanda del líder socialdemòcrata que l’administració assumeixi el ‘dany causat’ i aboni els interessos de mora pertinents, tal i com està establert per llei. El ministre primer ha vingut a dir que són els proveïdors que se sentin perjudicats els que han de fer la reclamació oportuna. Però López li ha parat els peus assegurant que aquesta no és la fórmula. Que és el deutor, més encara si és l’administració, que ofereix “un pèssim exemple per a la ciutadania”, qui ha de fer els càlculs escaients i abonar el que pertoca.

Mentre el titular de Finances ha evitat dir si també es deuen prestacions socials, el socialdemòcrata Pere López ha lamentat el “pèssim exemple per a la ciutadania” que ofereix l’administració

I a partir d’aquí el titular de Finances ha posat una altra teoria sobre la taula que portava dues potes associades. L’una, que passa per afirmar que si no s’ha pagat una factura vençuda però sí que se n’ha abonat una altra de posterior i amb celeritat, la qüestió queda compensada. I, l’altra, que només cal abonar interessos de demora en el cas que l’impagament comporti problemes a la caixa empresarial, que estigui “associada a generar tensions de tresoreria”, ha dit Jover.

López no ha admès per bona la interpretació-justificació del ministre i li ha recordat que correspon a l’impagador, al morós, fer els càlculs. I que la llei no contempla les compensacions. Si una factura està vençuda al cap de 60 dies de la seva emissió, el deutor ha de respondre abonant interessos. Jover ha tancat el debat dient que la situació es tractarà “cas per cas” i que si “a alguns proveïdors el hem produït un menyscapte, assumirem els interessos corresponents”. El ministre ha evitat, però, dir si també es deuen prestacions socials. I s’ha escudat en què els socialdemòcrates no li havien demanat amb antel·lació per aquesta qüestió.

Comentaris (11)

Trending