Govern al·lega un “problema informàtic” per no abonar les factures als proveïdors

L’executiu hauria de fer els pagaments en 60 dies com a màxim però aquest termini actualment s’està doblant o fins i tot més, causant tibantors de tresoreria a moltes empreses

Una imatge de la façana principal de l'edifici administratiu de Prat de la Creu.
Una imatge de la façana principal de l'edifici administratiu de Prat de la Creu. Toni Solanelles

Problemes informàtics, com al·lega oficialment, o manca d’euros a la caixa? La pregunta se la fan desenes d’industrials que treballen per Govern. Proveïdors de béns i serveis que fa dies que no cobren. Molt més del que està acordat, d’allò que està pactat. Normalment l’administració abona les factures al cap de 60 dies de ser emeses. Ara, els pagaments es fan a 120 dies o més. Molt més. I tot, segons empreses afectades, degut a una actualització del sistema informàtic governamental que dificulta els pagaments.

L’enuig és monumental entre empresaris de diversos sectors. Aquest dijous hi ha hagut trobada entre empreses del sector de la neteja. També professionals del transport estan patint el mateix ‘fenomen’. De fet, segons les diferents fonts consultades, hi ha empreses de transport, de manteniment tècnic, de neteja o de seguretat, entre altres sectors professionals, que tenen factures pendents des del gener. La situació comença a ser molt complicada per a alguna d’aquestes empreses. Malauradament per elles, en alguns casos, Govern és un dels seus principals clients.

Hi ha empreses de transport, de manteniment tècnic, de neteja o de seguretat, entre altres sectors professionals, que tenen factures pendents des del gener

De fet, segons que han exposat la situació, alguns proveïdors més forts haurien fins i tot amenaçat d’abandonar el servei si Govern no regularitza de forma immediata la situació, que es considera greu i “incomprensible que en ple 2022, en l’era de la globalitat i la tecnologia digital, es pugui fer veure que per un problema informàtic no s’està pagant. Ens temem que és molt més preocupant que tot això”.

Les mateixes fonts han indicat que de forma gairebé kafkiana, es dona el cas que moltes d’aquestes empreses estan tributant impostos (l’IGI essencialment) per factures que han emès amb l’administració com a destinatari, client i, per tant, obligat mandant a abonar el cost del servei o el bé contractat, però, en canvi, dites factures per les quals ja han de pagar impostos no les han cobrat. Els proveïdors estan preocupats ja que si aquesta demora es manté hauran de buscar fons externes de finançament per a poder assumir els seus costos de material i ma d’obra.

I tot això s’afegeix a l’anunci de l’increment del salari mínim. “Que ja hi estem d’acord i fins i tot algunes de les empreses afectades ja havia dut a terme aquesta acció per iniciativa pròpia.” Però es dóna el cas també, que el Govern força, benentès, l’increment de salaris, però aquest augment acordat ara no es pot repercutir als contractes amb l’administració perquè els contractes, les adjudicacions o les concessions realitzades són a preu tancat.

Etiquetes

Comentaris (18)

Trending