L'IPC continua pujant i pot marcar el futur econòmic a curt termini

Augmenta tres dècimes respecte al desembre tot i que, habitualment, el gener és un mes on s'alenteix molt el consum després del Nadal

Comentaris

Productes de primera necessitat en les estanteries d'un supermercat.
Productes de primera necessitat en les estanteries d'un supermercat. Toni Solanelles

La variació interanual estimada de l’IPC al mes de gener del 2022 és del +3,6 segons el càlcul de l’indicador avançat. Aquest indicador representa un càlcul previ de l’IPC segons el qual, en cas de confirmar-se, augmentaria tres dècimes respecte a l’IPC avaluat al mes de desembre (+3,3%). La dada ha estat publicada aquest dimarts pel departament d'Estadística de Govern.

L'augment de l'IPC del mes de gener crida l'atenció perquè habitualment es un període poc inflacionista i amb contenció de la despesa després de l'efectuada durant les festes de Nadal.

A Espanya, la inflació anual estimada de l’IPC el gener és del 6%. En cas de confirmar-se, significaria un descens de cinc dècimes en la taxa anual, perquè el mes de desembre aquesta variació va ser del 6,5%. En aquest comportament es destaca la baixada del preu de l’electricitat, en contrast amb la pujada registrada el gener del 2021.

El creixement de preus de l'energia i de moltes matèries primeres s'està traslladant a la resta de l'economia

Per una altra banda, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta de tres dècimes, fins al 2,4%. La inflació subjacent és l'element que més vigilen bancs centrals i governs  L’IPC avançat de França del mes de gener se situa al +2,9%. En cas de confirmar-se augmentaria una dècima respecte a la variació registrada al mes de desembre. La pujada de la inflació subjacent  indicaria que el creixement de preus de l'energia i de moltes matèries primeres s'està traslladant a la resta de l'economia.

Les previsions per a aquest any, és que els preus continuaran en augment. L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) creu que la inflació pujarà d’un 3,2%. Més prudent es mostra el Fons Monetari Internacional (FMI), que calcula un augment entre l’1,5% i el 2%, i la Comissió Europea, que preveu una pujada del 2,1%. També són molts els analistes que pensen que els preus continuaran alts els sis primers mesos de l’any per anar baixant de manera progressiva.

Aquest indicador avançat es calcula seguint la mateixa metodologia utilitzada pel càlcul de l’IPC. La diferència entre ambdós indicadors rau en la informació utilitzada. Aquest indicador suposa un càlcul previ de l’IPC amb el 98% aproximat dels preus de gener entrats. Per les sèries de preus que encara no han estat enquestades, s’utilitza el mateix preu del mes anterior. L’indicador avançat proporciona únicament una informació orientativa i, per tant, no ha de coincidir necessàriament amb la dada definitiva de l’IPC. 

L'evolució de l'IPC pot marcar el futur econòmic a curt termini i obligar els bancs centrals a canviar la seva política expansiva. De fet, la Reserva Federal nord-americana, alarmada per la inflació disparada als Estats Units, ja ha anunciat que apujarà el preu del dòlar a partir del pròxim mes de març. Més a prop de casa nostra, el Banc Central Europeu ha anunciat que, de moment, mantindrà els tipus d'interès al zero per cent; però també admet que està pendent de l'evolució de l'IPC, que podria obligar-lo a canviar de plans abans d'hora.

 

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending