El Govern vol reduir els 240 dies de mitjana que triga un inversor estranger a obrir una empresa

L’auditoria de processos administratius engegada pel ministeri d’Economia revela fins a 110 punts de millora on es pot actuar per reduir aquest termini

Jordi Gallardo, durant la compareixença.
Jordi Gallardo, durant la compareixença. Liberals d'Andorra

Un inversor estranger que vulgui obrir un negoci a Andorra triga de mitjana 240 dies des que inicia el procés fins que pot tenir el comerç en funcionament. Aquest és el càlcul que ha fet el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, a partir de l’auditoria de processos que s’ha impulsat des del Govern. El titular de la cartera ha reconegut que “hi ha punts crítics” on hi ha molt marge de millora i que cal anar cap a més processos digitals dels que avui dia existeixen.

resultats d’aquest treball. I queda clar que si un estranger vol encetar un projecte empresarial al Principat ha de tenir paciència. 240 dies de paciència, concretament. És la mitjana calculada arran de la suma del temps en els diferents tràmits a efectuar davant l’administració: reserva de la denominació comercial, procediment d’autorització d’inversió estrangera, constitució de la societat, reserva del nom comercial i permís per a l’obertura del negoci. A banda, aquest temps també inclou el tems entre cadascuna d’aquestes operacions que, ha recordat Gallardo, no depenen ja de l’executiu.

Un cop fet aquest treball, els experts han recomanat les diferents accions que s’han de fer per reduir aquests terminis. “Hi ha punts crítics de millora a l’administració, però també diversos pel que fa als dies entre tràmits”, ha comentat Gallardo, que ha indicat que “baixar aquests dies i el temps de gestió és on tenim el gran repte i,  la vegada, la gran oportunitat”.

El ministre d'Economia ha assegurat que si es redeixen aquests terminis amb el projecte en quatre fases que ha presentat a la comissió legislativa Andorra podrà atreure més inversió estrangera

L’auditoria ha identificat fins a 110 punts on es pot millorar. Afecten tant aspectes de la normativa, com temes organitzatius i, sobretot, del sistema. Per exemple, una de les crítiques és que encara es fan molts processos de forma manual i no pas digital, fet que, a la vegada, també genera un esforç d’arxiu d’aquesta documentació material.

Gallardo ha explicat que “aquesta auditoria ens fa una foto real i clara del que triga un procés per obrir una empresa” i que, ara, “l’objectiu és reduir-lo”. S’ha mostrat convençut que, si s’aconsegueix aquesta fita, “aconseguirem més inversió estrangera i podrem ser més competitius”. Per això, “hem de treballar perquè qui vingui es trobi un procés modern, intuïtiu, professionalitat i acompanyament”.

El ministre no ha volgut marcar cap dada concreta de dies a reduir. “Si agafem com a referència altres llocs, hi ha països on, en 24 hores, es pot obrir una empresa”. Aquesta, però, no és la voluntat perquè “allà troben a faltar l’acompanyament que sí que tenen a Andorra”. Al seu entendre, “cal trobar un cert equilibri” i, evitar que “la simplificació no ens porti a un procés que després se’n giri en contra amb un esforç de control i supervisió”.

El Govern es marca quatre fases en l’objectiu de simplificar els tràmits vinculats a la creació de nous negocis. El primer ja està en marxa i se centrarà en operacions com ara la reserva de les denominacions socials o en la constitució de societats. La segona, ha avançat Gallardo, serà clau i especialment crítica: tot el que fa referència a l’obertura dels comerços. Aquí tocarà posar-se d’acord amb els comuns. “Hem de fer esforços entre les dues institucions perquè el coll d’ampolla deixi d’existir. No es tracta d’obrir cap tipus de conflicte amb ells que no han de veure perillar els ingressos que perceben per aquests tràmits ni les seves competències”, ha comentat. Cal, però, “trobar el procés òptim i que eviti duplicitats i això obliga a compartir dades, simplificar processos i per digitalitzar”.

Comentaris (9)

Trending