Els ingressos a duana segueixen la recuperació i se situen un 7% per sobre dels assolits el 2019

Entre gener i setembre s’han recaptat gairebé 170 milions d’euros, en comparació als 155,8 de fa tres anys, una evolució que es deu, segons Govern, a la millora de la situació econòmica, a banda de l’efecte inflació

El retol de les oficines del servei de duana a Escaldes.
El retol de les oficines del servei de duana a Escaldes. SFGA/J.A.VILADOT

Els ingressos de duana continuen a l’alça. El ministre de Finances, Eric Jover, ho ha volgut tornar a destacar durant la presentació del pressupost per al 2023 com a un indicador més de la bona marxa de l’economia. Amb les xifres del setembre, l’acumulat durant tot el 2022 ja frega els 170 milions d’euros. I això, a banda de significar una considerable millora en comparació al 2021, supera una dada molt superior a la del 2019, abans de la pandèmia. Un 7% més que, s’assegura des del Govern, no es deu únicament a la inflació.

Ja fa mesos que les dades que registra la duana són positives. I setembre no va ser pas una excepció. En total, entre les diferents figures impositives que s’han de pagar quan un producte travessa la frontera, es van recaptar 17,18 milions d’euros, una xifra força superior (+30%) a la del mateix mes del 2021 però, sobretot, un 20% per sobre de la del 2019. Un reflex, a l’entendre de Jover, de la bona marxa de l’economia, especialment del sector turístic.

La partida de recaptació més significativa continua sent el tabac, que suposa 77,45 milions en nou mesos per a les arques públiques

Amb aquesta xifra, el total acumulat des d’inicis d’any és de 166,99 milions. Un 48% més que el període equivalent de l’any passat, on cal recordar que els primers mesos van estar marcats per les restriccions de mobilitat aplicades per frenar el coronavirus. Si la comparativa es fa amb un any sense Covid-19, el 2019, la dada també és força positiva. Llavors es van recaptar 155,8 milions. Per tant, la diferència és positiva, d’un 7%.

La partida més significativa torna a ser la del tabac. Representa fins a 77,45 milions entre gener i setembre -7,66 el mes passat-. Queda lleugerament per sobre, un 1%, en comparació als 76,56 del 2019, sense que, en aquests darrers anys s’hagi produït cap increment significatiu dels preus.

El bon comportament també es veu en les begudes, amb 7 milions de recaptació total, el que suposa un 3% més que el 2019. Els combustibles, en part gràcies a l’efecte de la pujada del cost, encara fan pujar més la recaptació: un 9%. Si fa tres anys se’n van ingressar 38,54, enguany s’ha arribat a 42.

Jover també ha volgut remarcar les dades sobre la resta de mercaderies. Recorda que engloben, tabac i begudes a banda, productes de demanda turística elevada. I, per tant, l’increment de recaptació, més enllà de l’efecte inflació, també evidencia una millora de la situació econòmica. Entre gener i setembre van suposar per a la duana ingressos per valor de 40,5 milions. La dada és un 32% superior a la del 2021 i també està força per sobre, un 19%, dels 33,9 de l’exercici anterior a la pandèmia.

Comentaris

Trending