La inflació es torna a reduir el juny i queda en el 4,4%

L’indicador avançat de l’Índex de Preus al Consum cau mig punt en comparació a la dada del maig gràcies especialment a la moderació dels carburants, que afecta el grup dels transports, i dels aliments

Sortidors de benzina a una estació de servei del país.
Sortidors de benzina a una estació de servei del país. T. S.

Els preus, a poc a poc -i també més lentament que a Espanya- continuen moderant-se. El juny es va tancar amb una inflació del 4,4%, segons l’indicador avançat que s’ha fet públic aquest dilluns. Això suposa una davallada de cinc dècimes en comparació a la dada de finals de maig. La baixada, novament, es deu al comportament dels carburants, que afecten directament el grup del transport, i també dels aliments i begudes sense alcohol.

Caldrà esperar al 17 de juliol, quan es preveu fer pública la dada definitiva, però tot indica que es manté la tendència a la frenada de l’Índex de Preus al Consum (IPC) iniciada a inicis d’any, quan va arribar al seu punt àlgid, amb un 7,5%. Segons l’indicador avançat, que s’ha calculat ja amb el 98% de les dades actualitzades, el juny la inflació interanual va quedar en el 4,4%.

Això representa una disminució notable, de mig punt, respecte a la dada amb la qual es va tancar maig. Llavors, era del 4,9%. Segons s’explica en la nota feta pública aquest dilluns des del departament d’Estadística, la causa seria “el comportament de preus dels grups Transports i Aliments i begudes no alcohòliques”. En el primer cas, no es pot oblidar que la comparativa es fa amb el juny del 2022 quan els carburants estaven absolutament disparats.

WhatsApp Image 2023 07 03 at 10.39.42

Ara bé, la dada encara ha de baixar més per situar-se a un nivell relativament correcte. Per exemple, encara es troba molt per sobre de l’espanyola, que seria, si es confirma la informació avançada, de l’1,9%. En canvi, queda lleugerament per sota de la francesa, que és del 4,5%.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending