Els importadors de carburants alerten que traslladaran la taxa d'hidrocarburs al preu del producte

El president de l'associació empresarial, Ramon Visent, assegura que "se'ns presenta com el problema i creiem que som part de la solució"

Comentaris

Sortidors de benzina en una gasolinera del Principat.
Sortidors de benzina en una gasolinera del Principat. Toni Solanelles

El president de l’Associació d’Importadors de Carburants, Ramon Visent, ha anunciat aquest dimarts que no assumiran la taxa als hidrocarburs anunciada per Govern que haurà de servir per finançar la rebaixa del transport públic. La taxa és de 15 euros per tona que representarà 3,3 cèntims més per litre de gasolina. Visent ha explicat que no neguen la problemàtica del canvi climàtic i comparteixen els objectius fixats per l'acord de la Cop de París però ha avançat que no comparteixen l'estratègia de l'executiu i que repercutiran el tribut en el preu del producte.

El president de l'associació ha justificat la postura perquè Andorra és diferent als altres països d'Europa per la seva dimensió, per la seva capacitat recaptatòria i que per la seva economia. Visent ha indicat que és una economia que es basa en el turisme."Sense indústria no podem copiar polítiques de països com França i Espanya. Ho hem d'adaptar a la nostra realitat econòmica". Ha afegit que "se'ns presenta com el problema i creiem que som part de la solució".

Els ingressos per l'Estat amb impostos a la importació de combustibles va ser l'any 2019 de 48,6 milions d'euros. Segons Visent, aquest any acumulen una pèrdua del -22% (fins octubre), la qual cosa suposa menys importació, recaptació de l'Estat i venda de les empreses del sector. Les previsions fins a final són una pèrdua del 27% i un 2021 ple d'incertesa. L'associació opina que l'augment haurà de repercutir en el preu final del producte al consumidor per evitar la fallida dels importadors de carburants. “Mai he vist cap pujada d’impostos que no repercuteixi directament en el preu del producte", ha indicat Visent. Considera que hi ha alternatives per fer baixar el CO2 com per exemple  canviant el parc mòbil  i ajudant a les empreses a què ho facin o també donant subvencions per reemplaçar les calderes.

 El diferencial amb França és d'uns 30 cèntims per litre i amb Espanya de tres cèntims a les estacions més barates

Ha advertit que si Espanya no puja els seus impostos especials, els importadors no podran mantenir el diferencial de preu. "Perdrem competitivitat amb el Fuel Turism (carburant venut als turistes). El Fons Monetari Internacional (FMI) va recomanar a Espanya posposar la pujada prevista als seus pressupostos d'IVA i impostos de medi ambient". Un altre aspecte a tenir en compte per Visent "és que a Lleida hi ha les gasolineres més barates de tot l'Estat espanyol i els turistes que es dirigeixen a Andorra ho veuen". En aquests moments el diferencial amb França és d'uns 30 cèntims per litre i amb Espanya tan sols de tres cèntims a les estacions més barates.

Visent i el membre de l'associació David Porqueres han reforçat els seus arguments amb l'exposició de dades. Així, fins al 31 d’octubre havien importat 117 milions de litres, 32,2 milions menys que l’any passat, una caiguda del 21,5%. A Andorra hi ha 20 importadors de carburant amb unes 47 estacions que apleguen 500 treballadors L'associació es reunirà de nou aquest divendres amb la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending