Hotels i apartaments turístics avisen que l’agost “excepcional” no els fa encara sortir de la crisi

Les empreses celebren les elevades ocupacions de tot el mes, però recorden que fa molt temps que no han pogut treballar amb normalitat i que necessiten més marge per recuperar-se, amb els dubtes que planen sobre la temporada d’hivern

El rètol d'un dels hotels del país.
El rètol d'un dels hotels del país. T. S.

Els allotjaments turístics, tant hotels com apartaments, entren al darrer cap de setmana d’agost. Ho fan amb satisfacció per un mes molt positiu per al sector, malgrat els dubtes inicials que havia generat la irrupció de la variant Delta del coronavirus. Durant bona part de les darreres setmanes, les ocupacions han estat elevades. Les patronals, però, adverteixen que tot just és un baló d’oxigen per empreses que, es recorda, han acumulat mesos sota mínim pel que fa als ingressos, i no neguen els nervis pel que pugui succeir a l’hivern.

L’agost, queda ja clar, es tancarà amb xifres positives per al sector. Així ho indica el gerent de la Unió Hotelera, Jordi Pujol. “Hem tingut entre el 80% i el 90% d’ocupació”, recorda. I això és tot un alleugeriment. Primer, perquè ha esvaït els temors per les conseqüències que podria haver tingut la cinquena onada de la Covid-19. “És cert que les reserves anaven bé, però també havia sortit el tema de la Delta”, apunta. Al final, i malgrat els dubtes, s’han confirmat les bones perspectives, gràcies sobretot “a un turista de proximitat”; en molts casos “gent que no ha pogut marxar de viatge i ha caigut fins aquí”.

El turista de proximitat i les reserves de darrera hora han estat les constants les darreres setmanes, amb unes ocupacions elevades tant als hotels com als apartaments, fins i tot al Pas de la Casa

L’altra entitat del sector, Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), també fa una valoració similar. “L’agost ha estat molt bo, sobretot amb molt client de darrera hora. Hem viscut molt al dia a dia però no està anant malament. Crec que el còmput general serà equiparable al del 2019”, explica la directora de l’associació, Meritxell Cassi.  En aquest sentit, remarca que “teníem esperances que es treballaria bé i s’han complert” i, sobretot, el fet que “ho han fet amb un preu mig molt bo”.

El balanç positiu també es fa des de l’Associació d’Empreses d’Apartaments Turístics (AEAT). El seu màxim responsable, Àlex Ruiz, parla directament d’un “agost excepcional”. Fins i tot, indica, en aquelles empreses que tenen la major part d’immobles al Pas de la Casa. “Han treballat com no ho esperàvem perquè a la resta del país tot estava ple i els espanyols han acabat pujant a dalt”, explica. Per tant, a la localitat fronterera, i malgrat la manca de visitants francesos, s’ha aconseguit ocupacions del 70%, que a la resta del Princpiat han oscil·lat entre el 80 i el 95%.  

Per tant -el sector no ho nega-, el mes es tancarà amb bones xifres d’ocupació i, el que és més important, de negoci. Tot un baló d’oxigen per a empreses que acumulaven mesos amb ingressos escassos per culpa de la manca de mobilitat turística. Per tant, s’adverteix, com indica Pujol, que “les butxaques encara estan buides” i, per tant, “no hem sortit de la crisi; ni tan sols hem entrat a la sortida”.

És per això que es mira el futur, si més no, amb una certa inquietud. Des de la Unió Hotelera es confia que “per sensacions, encara treballarem bé un parell de caps de setmana, i de dilluns a divendres, anirà una mica a la baixa”. Igual es pensa a l’AHA, esperant bones ocupacions, encara que per sota de l’agost, durant la primera quinzena del mes vinent i a l’AEAT. Els dubtes venen després.

Primer, perquè s’és conscient que octubre i novembre són mesos fluixos. “A més, enguany, no tindrem grups del tipus Inserso que ens donaven una mica de vida”, apunta Pujol des de l’UH. Això sí, es preveu que “els caps de setmana es farà alguna cosa”. Des de la patronal dels apartaments turístics, de fet, s’alerta que poden ser mesos crítics per algunes empreses, sobretot les situades al Pas.

Esperança i por es barregen quan es parla de com pot ser la temporada d’hivern: “Tens tot els ‘i si?’ d’una temporada normal més els de la pandèmia”, remarquen des de la Unió Hotelera

“Estem convençuts que al desembre començarem a treballar amb normalitat, però, fins llavors, en cal alguna ajuda”, avisa, tot recordant les baixes xifres d’ocupació que, fins a l’agost, han tingut a la localitat encampadana per culpa de la forta davallada de turistes francesos. Explica que “ja hem demanat al comú que no els passi la taxa de radicació o que sigui reduïda i al Govern alguna ajuda, perquè són dos mesos i mig que poden posar en perill alguna empresa”. Assegura, fins i tot, que ja hi ha “associats que han hagut de vendre propietats per no tancar”.

I, a l’horitzó, l’esperança i la por de com serà l’hivern. “Tens tot els ‘i si?’ d’una temporada normal, com ara si serà fàcil o no tenir treballadors o si hi haurà neu, més tots els de la pandèmia. La por sempre hi és i crec que costarà de fer-la marxar”, admet Pujol. I és que no s’amaga que si la pandèmia torna a empitjorar, el cop per a moltes empreses podria ser ja definitiu. “Confiem que no ens trobem un hivern com el de l’any passat perquè el calaix que hem pogut fer ara no ens dona per passar-ne un de similar, ja que acumulem molts mesos sense gairebé treballar”, comenta Cassi.

La sensació general és, això sí, que si la situació sanitària es pot mantenir sota control, la campanya podria ser bona, a l’espera del que succeeixi amb els turistes d’orígens més llunyans. En aquest sentit, especialment optimista es mostra Ruiz. “De cara a l’hivern, la previsió és bona perquè notem que el client té moltes ganes de pujar i estic convençut que pot ser de rècord”, comenta, tot destacant que “alguna empresa ja té reserves de fins al 35%”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending