La gratuïtat del transport públic està garantida durant els pròxims quatre anys

Govern ha fet un balanç positiu del primer any de la mesura amb un augment del 70% del nombre de viatges diaris i considera que “en un període inflacionista cal continuar estant al costat de les famílies”

Un autobús del transport públic.
Un autobús del transport públic. arxiu

El Govern ha fet balanç del primer any del transport públic gratuït, que es va començar a implantar l’1 de juliol del 2022. Durant aquests 12 mesos, hi ha hagut un creixement del 70% dels viatges passant de 10.000 a més de 16.000 diaris. Això ha comportat una reducció d’uns 4.000 vehicles privats al dia i el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné ha anunciat que la gratuïtat continuarà sent efectiva durant aquesta legislatura.

La gratuïtat del transport públic ha estat “una mesura d’èxit”. Així s’ha expressat Forné a l’hora de presentar el balanç del primer any d’aquesta iniciativa. Assenyala que “els ciutadans estan contents perquè menys despeses del dia a dia”. Per aquest motiu, ha aprofitat per anunciar que el Consell de Ministre ha aprovat que el transport públic continuï sent gratuït, com a mínim durant aquesta legislatura. “Estem al costat de les famílies en un període inflacionista i pensem que s’ha d’allargar la mesura”, ha exposat. El cost serà d’uns 7 milions d’euros, quan abans de ser gratis per als residents la despesa era de 3,5 milions anuals.

Els resultats, almenys avalen la decisió presa l’any passat per compensar l’increment dels preus, sobretot dels carburants, arran de l’esclat de la guerra a Ucraïna. Durant aquest temps, s’ha registrat un increment del 70% dels viatges passant dels 10.000 als més de 16.000 diaris, arribant als 5,9 milions d’usuaris, el que ha comportat treure de la xarxa viària del país uns 4.000 vehicles al dia. Això, ha permès deixar d’emetre 1.500 tones de CO2.

El director d’Energia i Transports, Carles Miquel, ha explicat que el 63% dels residents utilitzen el bus i la mitjana de viatges mensuals es situa en 14,6. Les parròquies que han incrementat el nombre de viatgers són Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria. Segons una enquesta realitzada, el 47% de les persones utilitzen el transport públic gratuït diàriament i 82% s’han captat del vehicle privat. En aquest sentit, es pronostica que si es manté la tendència fins al 2030 es calcula que hi haurà una reducció de 8.800 viatges per carretera.

L’objectiu és continuar treballant per millorar freqüències i horaris i es crearà un grup de treball amb la participació de les empreses i la ciutadania que es posarà en marxa a la tardor. David Forné ha explicat que “les relacions amb les concessionàries són molt fluides i continuarem negociant la compensació”.

A L’ESPERA DE LES OFERTES A LA SEU D’URGELL

El 31 de juliol finalitza l’autorització provisional a Hife per operar la línia entre Andorra i La Seu d’Urgell. El secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat manifesta que estan a l’espera de valorar les ofertes i l’objectiu és doblar les freqüències. Durant els primers dies d’agost el servei l’oferirà només Camino Bus, que té autorització fins al 2025 a l’espera d’autoritzar la línia a la nova empresa.

Comentaris (12)

Trending