Govern tanca la porta a subvencionar el sector del transport per l’encariment del carburant

Jover argumenta que la baixa fiscalitat del país impedeix dur a terme segons quin tipus de polítiques i assegura que en ser l’increment de preus del cru generalitzat “això hauria de permetre continuar sent competitius”

Sortidors de carburants.
Sortidors de carburants. ARXIU

El sector del transport, entès d’una forma àmplia, ja es pot anar mentalitzant que no rebrà cap tipus d’ajuda especial per fer front a l’encariment del preu del carburant. El Govern hi ha tancat la porta. No ho ha dit així el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, però el resultat és el mateix. Jover ha fet un panegíric assegurant que un país de baixa fiscalitat com el Principat no pot dur a terme grans “polítiques de subvenció”. Que sí, que potser pot ajudar puntualment, però “no amb la mateixa ambició” que altres estats on la imposició és molt més elevada.

A més, ha vingut a dir el portaveu governamental, l’increment del preu del cru és una qüestió global que caldrà afrontar, és clar, però que en ser generalitzat permetrà “mantenir preus competitius”. És a dir, aquesta generalització mundial de l’encariment del carburant “hauria de permetre continuar sent competitius i continuar treballant”. Una altra cosa és que, evidentment, la puja del barril del cru “tindrà un impacte en la inflació”. I això sí que genera maldecap. Com i de quina manera s’haurà de veure en temps a venir, perquè depèn de quina mesura s’adopti, ha vingut a dir el titular de Finances, es pot girar en contra.

El sector del taxi és un dels que ha expressat preocupació pels nous preus.

Relacionat

Taxistes i companyies de bus avisen que si el carburant segueix pujant necessitaran ajudes

Jover sí que ha explicat que durant el 2021 es van bonificar 770.000 euros a través del mecanisme de compensació establert en un reglament relacionat amb els vehicles de gran tonatge (més de 7,5 tones), dedicats al transport de mercaderia o de viatgers, i que tenen un determinat impacte -baix- en el medi ambient. És a través d’aquesta eina que es vol mirar si es pot fer un ajustament més per fer-hi encaixar l’impacte de la taxa verda i incrementar d’aquesta manera una mica més el volum de devolucions dineràries que es facin. Però en cap cas es planteja la subvenció per l’increment del cost de la gasolina i el gasoil.

Comentaris (8)

Trending