Govern preveu que el PIB creixi un 5,7% i els assalariats un 2,1% durant el 2021

Estadística ha fet públiques les estimacions de les grans dades econòmiques fins al 2026, que expressen una confiança en una recuperació després de la crisi provocada pel coronavirus

Turistes esperant a creuar el pas de vianants de la zona de la Rotonda.
Turistes esperant a creuar el pas de vianants de la zona de la Rotonda. Altaveu

Estadística augura que l’economia començarà a recuperar-se al llarg d’aquest 2021 de l’impacte de la pandèmia. Així, en les previsions macroeconòmiques que ha fet públiques, avança que el PIB real creixerà un 5,3% i la pujada encara seria més forta el 2022, amb un 5,7%. També es confia en un augment del 2,1% del nombre d’assalariats i del 7,7% pel que fa a les importacions.

Les estimacions realitzades pel departament són optimistes. Almenys es confia en un repunt de l’economia, tot i que, en cap cas, s’arribaria als nivells previs a la pandèmia. La previsió feta pública abasta el sexenni 2021-26 i, en tot cas, s’adverteix que hi ha factors incerts que poden dificultar el seu compliment. Entre ells, la mateixa crisi sanitària i quina sigui la seva evolució amb aspectes com la durada dels bloquejos necessaris, el manteniment del distanciament social que pot afectar la despesa que faci la gent, la capacitat dels treballadors per aconseguir feina o el ritme d’immunització i vacunació mundial.

Les estimacions també són positives amb les importacions, amb un increment previst del 7,7%, per aquest exercici

Pel que fa al PIB, s’avisa que la previsió es fa seguint bàsicament dues hipòtesis: la relació amb el creixement dels països de l’entorn i si aquestes són o no correctes. I amb això sobre la taula, s’afirma una previsió del 5,3% del PIB real durant aquest any. Per tant, es recuperaria en part el 12% de caiguda del 2020. La millora continuaria sent important el 2022 (+5,7%) i ja de forma més moderada els anys següents: 3,2% el 2023, 2,5% el 2024 i 1,3 el 2025.

Aquesta reactivació econòmica es traduiria també al mercat laboral, amb un increment del nombre d’assalariats, després de la davallada del 2020. Es preveu un augment del 2,1% pel 2021 i del 2,3% l’any vinent. De fet, es confia que en el període analitza segueixi creixent la dada a poc a poc.

També milloraria, segons Estadística, les importacions. Enguany, un 7,7%, i, ja el 2022, un 4,1%. Igual que amb altres variants, les expectatives són que, a partir del 2023, mantinguin una tendència a l’alça però més moderada un cop recuperat el sotrac víric.

Pel que fa a l’IPC, el departament d’Estadística avança que els preus pujaran enguany un 1,1%, després de la caiguda del 0,2% del 2020. Més fort seria l’increment del 2022 i del 2023 (1,4% en tots dos casos). 

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending