Govern no descarta invertir en el parc tecnològic el 2023

El pressupost per aquell any ja podria incloure una partida segons ha avançat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo

Foto de grup dels participants a la jornada d'aquest dijous.
Foto de grup dels participants a la jornada d'aquest dijous. SFGA

El Govern no descarta incloure en el pressupost del 2023 una partida destinada al futur parc tecnològic d'Andorra. El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ho ha avançat durant la jornada de l'Andorra International Innovation Summit que s'ha celebrat aquest dijous amb el títol 'Partnerships for leveraging innovation ecosystems'

El parc tecnològic no té partida en el pressupost de l'any vinent perquè encara no s'ha aprovat al Consell General la Llei d'Economia Digital, Emprenedoria i Innovació però ja s'inclourà en el del 2023. Gallardo ha indicat que manifestat com “la posada en comú d’estratègies i models d’innovació a través de reunir diferents ecosistemes d’innovació referents a nivell internacional ens permet validar les línies mestres de la nostra estratègia i veure com afronten aquests ecosistemes els reptes que té Andorra en matèria d’innovació i emprenedoria”.

Així mateix, durant la seva presentació a l'obertura de la jornada de l'Andorra International Innovation Summit que s'ha celebrat aquest dijous amb el títol 'Partnerships for leveraging innovation ecosystems' ha expressat que Andorra està desenvolupant una estratègia d’innovació que permeti impulsar l’economia digital i que aquesta es treballa tant des de la perspectiva legislativa com des d’accions executives.

A falta de tenir la llei i tot el marc regulador que doni seguretat jurídica, Andorra ja està tenint els seus primers fruits, i ja estan arribant empreses de tamany petit. "És important que siguem capaços d'atraure talent i fomentar la inversió" per ser competitius, ha remarcat el ministre, assegurant que els sectors tradicionals del país com el comerç o el turisme no poden viure d'esquena a les noves tendències. Comparativament, la inversió estrangera ha anat en augment al llarg d'aquest any, però la gran majoria es concentra en sectors madurs i tradicionals. Tot i així, en el darrer mes, ja hi ha hagut alguna inversió en sectors tecnològics, d'emprenedoria i d'innovació, ha informat Gallardo, qui ha afegit que si finalment aquests projectes s'acaben materialitzant, "començarem a tenir els primers resultats".

Els ecosistemes d'innovació han centrat la primera part de la jornada

Durant l’acte s’ha posat de manifest diferents aproximacions al repte comú de com aterrar la innovació en un context d’incertesa i de constant evolució, i com pot ajudar a aportar solucions d’interès per a la millora de reptes que afronta la nostra societat. Durant el matí, s’ha pogut comptar amb les ponències d’experts internacionals i nacionals, en diferents àrees que configuren els ecosistemes d’innovació, com Jean-Michel Lodwig, Director de desenvolupament de Luxinnovation; Daniel Marco, Director general d'Economia digital i Innovació del Govern de Catalunya; Jonathan Menhiun, Director de l'Institut d'Innovació d'Israel; Lourdes Cruz, Directora de desenvolupament de negoci a Màlaga TechPark i Daria Shunina, directora de startups i desenvolupament empresarial en el Centre d’Innovació Skolkovo de Moscú.

Seguidament s’ha donat pas a diferents taules rodones on s’ha discutit com la promoció del talent i les oportunitats de foment del capital humà, l’atracció de finançament a diferents fases de desenvolupament de les startups, la necessitat de pivotar en infrastructures d’alt valor afegit o com transferir, de forma eficient, el coneixement generat gràcies a la recerca a a productes i serveis d’impacte han estat temes clau d’aquestes taules.

En aquest sentit, l'emprenedoria i la innovació són i seran les claus per a canalitzar les noves tendències i convertir-les en solucions que permetin la progressiva diversificació de l'ecosistema empresarial tal com han posat de manifest els participants a les dues taules rodones de debat formades per Xavier Estaran, Codirector de Scale Lab Andorra; Josep Navajo, Fundador i Partner de Delvy Law & Finance; Jordi Serrano, CEO UniversalDoctor, Co-Founder EpidemiXs i expert en Digital Health; Josep Miquel Piqué, director de La Salle MBAs; Ivan Mora, Manager del Cluster ACTINN Andorra Clúster de la Tecnologia i la Innovació; Roderic Guigo, Coordinador del Center of Genomic Regulation i investigador a IMI.

Etiquetes

Comentaris

Trending